.
Вход / Регистрация
Христина Балинска за промените във времето и в живота
 • 21:00 Фермата
  22:30 Шоуто на Слави
 • 20:00 Новите съседи
  21:30 Проби и грешки
  22:00 Изгубеняци
  22:30 Двама бащи, двама синове
 • 21:00 Американски пай: Отново заедно
 • 21:00 Студио „Шампионска лига“
  21:45 Борусия Дортмунд – Реал Мадрид
 • 21:00 Част от мен
  22:30 Сега и завинаги
 • 21:00 Студио УЕФА Шампионска Лига
  21:45 ПРЯКО: УЕФА Шампионска Лига: Манчестър Сити - Шахтьор
 • 20:50 Фамилията
  21:40 Истински истории
  22:30 Шоуто на Слави
0
Гласувай
 • :(
 • :|
 • :)

Христина Балинска е водеща на прогнозата за времето по bTV от самото й създаване през 2000 година. Тя е завършила Физическия факултет на Софийския университет, специалност "Геофизика и метеорология". Работила е като синоптик в сектор "Прогнози" на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Пред вестник „Всичко за семейството” тя споделя, че според нея такова образование трябва да бъде задължително условие за всеки водещ на прогнозата. „Така е и в европейските, и в американските телевизии. Много се радвам, че и у нас има такава практика. bTV е първата, а до момента - и единствената телевизия, в която водещите на прогнозата за времето са дипломирани метеоролози… За да поднесе прогнозата на уважаемия зрител възможно най-ясно, достъпно и в същото време в ограниченото време, което ни е отредено - само 2 минути, да акцентира на най-важното, водещият трябва да "плува в свои води", категорична е тя. 

По пътя към метеорологията Христина тръгва още от ученическите си години. Заслугата е на нейна учителката - Наташа Минкова, при която посещава школа по астрономия и кръжок по физика. За тази по-скоро "мъжка" наука водещата казва: „Не съм сигурна дали мъжете или жените са повече в тази професия, но физиката е изключително интересна наука. Опитва се да проследи закономерностите в материалния свят, но все още не успява да обясни всички природни явления и процеси. Това я прави още по-интересна и предизвикателна”. 

В телевизията Христина попада, след като приятелка й показва обява за създаването на първата частна телевизия у нас, която събира екип, включително и синоптици. Решава да опита и след интервю и няколко кръга на кастинг е избрана. Това променя коренно начина и на живот и тя не вярва, че е случайно. Освен с представянето на прогнозата, Хриси Балинска се занимава и с въпроси, свързани с екологията и промените в климата, както и с отразяването на такъв тип събития. Счита, че климатичните промени в световен мащаб са факт. „Както и последиците - все повече и все по-екстремни метеорологични явления като урагани, тайфуни, цунами, проливни валежи, наводнения, градушки, засушаване, продължителни периоди с екстремно високи и ниски температури, топене на ледниците, нарушаване на биоравновесието, застрашително намаляване и дори изчезване на някои видове. Все още учените не са на едно мнение по въпроса за глобалното затопляне и ролята на човешкия фактор – казва тя и допълва - прогнозите на някои учени за бъдещето са твърде тревожни. Очакванията са интензивността и честотата на екстремните метеорологични явления да продължи да се увеличава, а проблемът с водните ресурси - и за напояване, и за питейни нужди, да става все по-сериозен.” 

Макар че работата в телевизията променя начина й на живот, като майка, Христина винаги се е стремила да се движи по тънката линия между строг родител и добър приятел. Днес тя смята, че е верен другар в живота на дъщеря си. Пример за нея като майка са собствените й родители, които винаги са й давали голяма свобода и са й помогнали да стане самостоятелна и отговорна. „Така се опитвах да постъпвам и с моята дъщеря. Смея да се надявам, че я научих и на още нещо много важно според мен - да бъде толерантна, но да се бори за важните неща и в личен, и в професионален план.” - казва Христина. 

Своите начини за презареждане и почивка тя нарича списък за "оцеляване". Той включва тенис, ски и йога, която е последната й страст. В спорта е амбициозна и не пропуска журналистическите надпревари, участвала е и в световни първенства. Женските й слабости са натуралният и горчив шоколад и шаловете. За жизненоважни смята срещите с приятели. Дали те й се карат за сгрешени прогнози, как зрителите реагират, разпознавайки я на улицата, и дали тя самата има любим сезон може да прочетете в новия брой на вестник „Всичко за семейството”.

Коментари
 • Най-старите отгоре
 • Най-новите отгоре
Вашият коментар: