.
Вход / Регистрация
„Операторът на годината“ Борис Пинтев за цената на признанието, успеха и удовлетворението
 • 21:00 Фермата
  22:30 Шоуто на Слави
 • 20:00 Новите съседи
  21:30 Проби и грешки
  22:00 Изгубеняци
  22:30 Двама бащи, двама синове
 • 21:00 Американски пай: Отново заедно
 • 21:00 Студио „Шампионска лига“
  21:45 Борусия Дортмунд – Реал Мадрид
 • 21:00 Част от мен
  22:30 Сега и завинаги
 • 21:00 Студио УЕФА Шампионска Лига
  21:45 ПРЯКО: УЕФА Шампионска Лига: Манчестър Сити - Шахтьор
 • 20:50 Фамилията
  21:40 Истински истории
  22:30 Шоуто на Слави
0
Гласувай
 • :(
 • :|
 • :)

Операторът на bTV - Борис Пинтев, който през ноември заслужи за втори път отличието „Оператор на годината” в традиционния конкурс по случай рождения ден на bTV Новините, говори пред Нов български университет за значението на признанието и съчетаването на „работата на терен“ и преподавателската си дейност в департамент „Кино, реклама и шоубизнес“. Според колегите му от Университета динамичното ежедневие, изпълнено с безброй пътувания, запомнящи се емоции и интересни лекции, превръща Боби Пинтев в личност, от която може да се научи много. 20-годишния си опит в сферата на операторското майсторство Борис споделя с желание със студентите си, като се стреми не само да ги мотивира, но и да ги вдъхновява.

Ето какво споделя „Операторът на годината” за цената на успеха и личното удовлетворение:

За втори път сте обявен за „Оператор на годината“. Различно ли е чувството сега, когато вече сте го изпитали веднъж?

- Чувството е удовлетворение от свършената работа и още по-голяма отговорност към бъдещата.

Какво дава тази титла?

- Не смятам, че това е титла.  За мен това е признание от колегите за отношението ми към работата и към тях самите, защото телевизията е „работа в екип”. Даденото доверие и подкрепа от колегите са голяма чест, ангажимент и мотив за мен.

Какви качества трябва да притежава един професионалист, за да бъде „Оператор на годината“?

- Когато човек се захване с каквато и да е  работа, трябва да изпитва удоволствие от това, което прави. Трябва  да му е интересно, да иска винаги най-доброто, да не го мързи. За да си някой в нашата професия, трябва да си наясно, че работа не свършва с края на работния ден, а личния ти живот остава на втори план. И тук е много е важно да получиш подкрепа от близките си. В този смисъл аз съм голям късметлия, защото имам безрезервната подкрепата на моята  съпруга, на дъщеря ми.  Оставам длъжник обаче  на семейството ми за пропуснатите мигове заедно - време, което никой на може да ни върне и наистина съм дълбоко  признателен на Севда  за  подкрепата,  без която аз нямаше да съм това, което съм. 

Какво всъщност Ви дава „Операторското майсторство“? 

- Да си оператор в новините на bTV е признание. Всеки ден  колегите даваме всичко от себе си, за да могат зрителите да видят и усетят това , което ние сме видели. Именно това е нашата работа – да показваме, да бъдем там, където се случват нещата и да предадем достоверно това, което сме видели.  Отговорни сме пред толкова много хора и нямаме право да не си свършим работата, защото това е наша отговорност и призвание.

Важно ли е общественото признание и оказва ли влияние върху изграждането на професионализма?

- Разбира се! Ние работим за зрителя. Хората очакват от нас да ги информираме, а и да им помогнем, разказвайки за техните проблеми. И когато сме успели, това е нашата награда и мотив да продължим напред.

Вие сте сред водещите оператори на национална медия. Какво Ви дава това ?

- Удовлетворението от добре свършената работа е наистина най-голямото признание за мен. Когато някой колега дойде при теб за да ти каже, „кадрите ти бяха чудесни” - това е моята награда.

Не само че сте преподавател в Нов български университет от департамент „Кино, реклама и шоубизнес“, но сте и негов Алумни. Оказва ли влияние този факт върху преподавателската Ви дейност?

- Това, че съм възпитаник на Нов български университет и имам възможността да споделям моите знания и опит, натрупани в последните 20 години, със студентите  е привилегия за мен и надявам се вдъхновение за тях. С част от мои студенти вече сме и колеги.

Благодаря на проф. Людмил Христов, който ми даде първите насоки в професията.

Как съвместявате преподавателската дейност с „работата на терен“?

- Да бъда „работещ на терен” преподавател е огромно предимство за моите студенти, защото им предавам своевременно натрупания  опит. Но монетата има и обратна страна – аз също уча от тях, защото те са прекрасни млади хора, изпълнени с положителни емоции, нещо което ми действа толкова зареждащо.

Как успява да „облече“  практическия си опит в теория и да вдъхновява студентите си в Нов български университет? Вижте цялото интервю с Борис Пинтев тук.

Коментари
 • Най-старите отгоре
 • Най-новите отгоре
Вашият коментар: