5 ястия, с които борят махмурлука по света

Ние си имаме изпитани тайни, но хората по-света са доста по-крайни

Реклама

В България пиенето е известно като национален спорт, който води до съдбоносни решения вечерта и гръмко жалване на сутринта. След празника идва махмурлукът, който тук се тушира с шкембе чорба или с още пиене. Но как се оправят с тази напаст, махмурлука, по света?

Италия
В Италия махмурлукът очевидно е толкова тежък, че местните нямат много време и възможности да мислят лечение, преди тегавината да е настъпила. За да неутрализират махмурлука, на Апенините пият еспресо с плодов сок , веднага щом успеят да се доберат до кухнята.

Дания
Скандинавците са считани за слаби във всичко, което не е свързано с осигуряване на отвратително висок жизнен стандарт, но това не е съвсем така. Датчаните удрят всички в земята, когато стане дума за борбата срещу махмурлука. Защото имат Reparationbajer, тоест бира за възстановяване. А ние си мислим, че идеята да се оправиш от пиене с пиене е балкански патент...

Русия
В Русия никога не са си падали по сложните решения на проблемите си. По време на Втората световна, вместо да си правят оръжия, са се били по трима с една пушка. Очевидно по същия начин възприемат и пиенето, защото техният начин да спрат махмурлука е да нагъват кисели краставички от буркана. На тях за пиене никой нищо не може да им каже, така че трябва да им се доверим

Тайланд
Тайланд е една от най-предпочитаните туристически дестинации, заради невероятните пейзажи, атрактивната кухня и възможността да си намериш каквото поискаш на никаква цена. След тежка вечер в азиатската страна, местните хора препоръчват странен деликатес от юфка, рибен сос, соев сос, месо и много подправки. За европееца това едва ли е подходящо решение за махмурлука, но може би трябва да им се доверим, защото в Тайланд трябва да пият доста, предвид, че там има военна хунта от години.

Турция
Турция е светска държава, макар и мюсюлманска. Пиенето не е официално на почит, а производството на алкохол доскоро беше държавен монопол. Все пак, ако Аллах разреши да опитате две-три Yeni Raki, в югоизточната ни съседка предпочитат да се се вдигнат на крака след тежка вечер със сочен дюнер. Или с неговата регионално типична разновидност Kokorec - навити на шиш агнешки чревца, подправени с мащерка, домати и лют пипер, увити в питка. Прочее, подобен деликатес се консумира активно и в Гърция.