Хауърд Маркс и комедията "Академик, Трафикант, Затворник, Писател"

Тази пролет културният афиш на столицата ще се обогати с едно нестандартно събитие, което ще бъде предизвикателство за всеки любител на стендъп комедията.

Реклама

Хауърд Маркс, смятан за национално съкровище на Великобритания, автор на не един бестселър, сред които и автобиографията му „Mr. Nice” (преведена и на български език), ще превземе сцената на зала „Люмиер“ на НДК на 24 април 2014 година.

Хауърд Маркс е известен трафикант на марихуана от 70-те и 80-те години. Завършил Оксфорд, работил като таен сътрудник на MИ6 и ЦРУ и бивш затворник в един от най-строго охраняваните затвори на САЩ. Той е смятан за Кралят на марихуаната и е бил неуловим за закона за повече от десетилетие, когато късметът му изневерява и се оказва на подсъдимата скамейка. През 1988 година Хауърд е осъден на 25 години затвор и е изпратен да излежава присъдата си в Terre Haute, Индиана. Седем години по-късно, през 1995 година той е освободен предсрочно. Годините прекарани зад решетките, когато охолният му живот навън е заменен със затворническата килия, променят Маркс и карат живота му да поеме в абсолютно различна посока.

През 1996 година той издава автобиографията си „Mr. Nice”, която се превежда на няколко езика и става най-продаваната книга за 1997 година. Триумфът му е последван от самостоятелни колони в Times, Observer, Daily Telegraph, Evening Standard и Guardian. През 2011 година издава и първия от поредица криминални романи „Съчувствие за Дявола“.

Без да губи и минута свободно време през 2013 година Хауърд Маркс създава и новата си търговска марка комедийно шоу. Белязано с изключителна доза честност и проницателен хумор шоуто му „Академик, Трафикант, Затворник, Писател“ поглежда назад към най-повратните моменти в живота му. Спектакълът покрива времето от академичните му изяви като учител по физика, разказва за зараждащия се интерес в него към марихуана, минава през скандалните му години на наркотрафикант и описва най-трудните му години в затвора.

През есента на 2013 година Хауърд обиколи Великобритания с шоуто си „Академик, Трафикант, Затворник, Писател“ . Увлекателен и весел в еднаква степен Маркс има да разкаже още много истории и една част от тях ще може да чуе и българската публика.

Събитието ще се проведе на 24 април 2013, в зала „Люмиер“ от 19:00 часа. Билети ще се продават на касите на НДК от 17 февруари (понеделник), на цена от 50 лева.