Реклама

Свикнали сме големите заглавия в медиите да надничат под полите, под завивките, в чиниите, в iPod-ите и в къщите на знаменитостите, но знаете ли какво прашасва по рафтовете в тези къщи?

Освен, че светят с талант и сигнално-жълти ежедневия, известните намират време и да просветляват умовете си с хубави книги. Вижте любимите книги на 8 любими (или просто известни) личности.

Мат Деймън и "Народна история на Съединените щати" от Хауърд Зин - Книгата на Хауърд Зин е революционно издание, каквато е била и целта на автора, когато я е писал. Авторът си поставя за цел да представи историята на САЩ през погледа на обикновените хора, а не на политическите и икономически елити. Книгата се изучава в десетки университети в САЩ.

Народна история на Съединените щати

В интервю от 1998 г. Зин заявява, че с написването на тази книга си е поставил за цел "тиха революция", като има предвид не хората да завземат властта, а да си я възвръщат от институциите.

Мат Деймън бил толкова впечатлен от „Народната история...”, че включва цитат от книгата в сценария на „Добрият Уил Хънтинг”, за който печели „Оскар”, заедно с творческия си партньор Бен Афлек.

Jay Z и "Мястото на душата" от Гари Зукав, "Селестинското пророчество" от Джеймс Редфилд - Може би е изненадващо, но именно тези две книги са любимите на Jay Z. Книгата на Зукав е за еволюцията и стремежът към сила и влияние.

Мястото на душата

"Селестинското пророчество” пък разказва за мъж на средна възраст, който се впуска в търсене на перуански ръкопис, който крие в себе си 9 прозрения за живота.

Барак Обама и "Моби Дик" от Херман Мелвил - Класическият роман от 1851г. е една от любимите книги на президента на САЩ. В официалната си Facebook страница Барак Обама е посочил като любими още трагедиите на Шекспир, "Песента на Соломон" на Тони Морисън, както и... Библията.

Моби Дик

 

Робърт Патинсън и "Балада за тъжното кафене: И други истории" от Карсън Маккалърс - Сборникът с кратки истории на Маккалърс е една от любимите книги на звездата от "Здрач”, като заглавната история е фаворит на актьора.

Балада за тъжното кафене: И други истории

В "баладата” се разказва за Мис Амелия – силна жена от юга, чието кафене е сборният пункт на жителите на малко градче.

Дж. К. Роулинг и "The Woman Who Walked into Doors" от Роди Дойл - Създателката на поредицата за Хари Потър споделя, че романът на Роди Дойл от 1997-а, в който се разказва за жена жертва на домашно насилие, е едно от най-големите й вдъхновения.

The Woman Who Walked into Doors

Имайки предвид творбите на Роулинг, е малко странно, че черпи творчески сили от книга с подобна тематика, но писателката обяснява: "Роди Дойл влиза много надълбоко в главата на героинята си. Мисля, че никога досега не съм попадала на толкова достоверен и пълнокръвен дамски образ, създаден от хетеросексуален писател мъж на каквато и да е възраст.”

Кейт Уинслет и "Терез Ракен" от Емил Зола - Романът от 1867-а проследява живота на млада жена, нещастно омъжена за първия си братовчед, която се впуска в пламенна афера с един от неговите приятели. Звездата от "Титаник" споделя, че е получила книгата като подарък от по-възрастно бивше гадже.

Терез Ракен

 

Опра Уинфри и "Да убиеш присмехулник" от Харпър Лий - Телевизионната икона не само е почитател на класическия роман от 1960-а, а притежава копие от първото издание на книгата, подписано лично от авторката.

Да убиеш присмехулник

Сигурно само Опра е способна да получи автограф от автор, който от десетилетия успешно парира медийния и обществен интерес и успява да се превърне в една от живите и загадъчни легенди на американската литература.

Марк Зукърбърг и "Енеида" от Вергилий - През 2010-а журналистът Хосе Антонио Варгас написва статия за основателя на Facebook в сп. "Ню Йоркър", в която изтъква, че единствената книга, която Зукърбърг е споделил като любима в профила си в социалната мрежа, е "Играта на Ендър” на Орсън Скот Кард. След публикуването на материала, милиардерът бърза да уточни, че наистина харесва фантастичния роман, но не може да го определи като любим. Тогава Зукърбърг споделя, че предпочита класическа литература и посочва "Енеида" на Вергилий като една от любимите си творби.

Енеида

Споделяте ли любими книги с някоя от тези известни личности? А какво четете в момента? Споделете в коментарите!