Кои са великите албуми, които честват 20-годишнина през 2014г.

Вижте една галерия, която ще ви напомни за един от златните периоди в историята на музиката

Реклама

1994г. беше страхотна година в музиката. Рокът все още миришеше на сяра и пламъци, бунтът и недоволството в изкуството чертаеха свои собствени пътеки, а ефирът беше повече от гостоприемен за експерименти и избухване. В същата година голямата гръндж вече се оттичаше със смъртта на Кърт Кобейн.

20 години по-късно късчетата изкуство от 1994г. продължават да вълнуват и да вдъхновяват. Вижте кои са великите албуми, които имат юбилей през 2014г.

Hole

Live Through This

До този албум публиката познаваше бандата на Къртни Лав като музикален сифон, в който тя повръща всичкият алкохол, наркотици и рок, които няма вече къде да побере. Съпругата на Кърт Кобейн е вихър от (само)разрушение и никой не очаква Live Through This да е толкова добър. Това е и причината много хора считат, че всъщност Кърт Кобейн е неговият скрит идеолог.

Албумът е издаден само дни след неговото самоубийство и е последван от едно турне, по време на което Лав показва целия си репетоар от черни емоции и крачеща се по ръба нетрезвеност.

Green Day

Dookie

Това е алубмът, с който се ражда така наречения поп-пънк. Той се отличава с приятелски, лесно запомнящи се китарни рифове , а хумористичните посланията за младежката фрустрация в субкултурата са тема за всяко едно поколение.

В залеза на мрака, който остави грънджа, Dookie беше като весел лъч надежда за по-позитивни времена. Албумът е толкова успешен, че групата се сдобива с договор с лейбъл, филм и втръсващо на моменти телевизионно присъствие.

Nirvana

MTV Unplugged in New York

Този албум е по-специален, защото е лебедовата песен на Nirvana. Подбудителите на гръндж революцията от началото на 1990-те записват материала през ноември 1993г. за MTV Unplugged сериите.

По време на концерта бандата свири хитове, някои от по-неизвестните си песни, както и кавъри на свои герои от Дейвид Боуи до Meat Puppets. Сцената е декорирана като за погребение със свещи и цветя, по идея на Кърт Кобейн. Едва ли има по-голяма ирония от това, че  MTV Unplugged in New York на Nirvana излиза половин година след смъртта на Кобейн през 1994г.

Oasis

Definitely Maybe

Дебютният албум на Oasis се оказа предвестник на най-голямата музикална брит революция след The Beatles. През 1994г. братята Галахър и компания не са гръндж, не са поп и са англичани!

Нахаканото поведение на момчетата, скандалите, наградите и рокенрола върнаха музиката от Острова в голямата игра и поданиците на Кралицата никога не забравиха това. Този албум сам по себе си започва една епоха на доминация на английската музика, а  Oasis стъпиха на прага на историята. След това го прекрачиха.

Beck

Mellow Gold

Beck концентрира в себе си толкова различни стилове, че не може да избере кой от тях иска да следва, затова следва всичките.  

Mellow Gold си остава най-класическият материал на Beck, а песента “Loser”беше припозната от милиони хора по света. Любопитното е, че през същата година той издава още два албума чрез независими лейбъли. През 2014г. той пък ще пусне два албума. Дали да не очакваме новият “Loser”? “Mega Loser”?

 Weezer

Weezer (The Blue Album)

Едноименният албум на  Weezer извежда групата до комерсиални висоти, благодарение на своя привкус към културата на 1950-те, гримиран с доста свеж 90-тарски пънк.

С този албум групата напипа модела на по-достъпно поп звучене и това им се отплати богато.

Джони Кеш

American Recordings

През 1994г. известният с метъл и хип-хоп колаборациите си продуцент Рик Рубин влиза в неочаквано музикално съглашение с кънтри легендата Джони Кеш. Каузата е да се възкреси кариерата на Кеш и да се представи творчеството му на поколението, което по това време е на вълна гръндж.

Албумът е изцяло акустичен и се състои от традиционни песни, класики на Кеш и неочаквани кавъри, а ветеранът за първи път от години звучи, все едно е намерил стария си ритъм. Сътрудничеството му с Рубин е толкова добро, че продължи до смъртта на Джони през 2003г.

Pearl Jam

Vitalogy

Третият албум на Pearl Jam  даде заявка за това, че с грънджа наистина е свършено през 1994г, а те ще са единствената банда, която ще прескочи трапа, в който паднаха всички останали.

По това време Jam са със свалени карти срещу Системата и предприемат конкретни действия -  съдят компанията за разпространение и продажба на билети Ticketmaster, заради високите цени. След това бойкотират всички прояви, свързани с Ticketmaster. Всичко това го има в албума.