bTV Документите: Сърп, камера и чук

Оцелели до днес ленти показват за първи път лица, събития и места, които не сме виждали повече от 60 години във втория епизод от поредицата "Историята на лента"

Реклама

През 2005 година Министерството на културата отпусна около 0,5 милион лева за спасяването на българския филмов архив. Четири години по-късно най-старите и леснозапалими ленти вече са реставрирани и прехвърлени върху дигитални носители.

От три поколения насам ние сме първите, които ще видим забравени кадри, събития и личности от българската история. Какво е уловило окото на кинокамерата у нас от раждането на седмото изкуство до първата половина на 20-ти век – зрителите ще разберат тази неделя в bTV Документите.

Във втората част от документалната поредица на Борислав Лазаров "Историята на лента" - "Сърп, камера и чук", ще бъдат показани уникални кадри, съхранени благодарение на усилията на Българската национална филмотека – влизането на Червената армия в България на 9 септември 1944 г. и установяването на новия комунистически режим. Оцелелите до днес ленти показват за първи път лица, събития и места, които не сме виждали повече от 60 години.

Историци, изследователи и историци на киното в България ще припомнят най-значимите мигове от нашата история, които са запазени върху архивните ленти. Някои от събитията са променили живота на хората от онова време, други ще извикат у зрителите доста усмивки, а трети ще припомнят как е изглеждала България след 9 септември 1944 г.

Двата епизода от поредицата "Историята на лента" са осъществени с изключителното съдействие на Българската национална филмотека, която тази година чества 50 години от своето основаване. Въпреки комунистическата идеология и революционния патос в документалните ленти е показана нашата страна – такава, каквато някои ще видят за първи път, а други все още помнят.