Над 600 души загинали по време на Възродителния процес

За случая, известен като "кланата стюардеса", екипът на bTV засне мащабна възстановка на летище София

Реклама

Тази неделя, 16 ноември bTV ще излъчи първия епизод от трисерийната документална поредица на Канна Рачева и оператора Иван Филчев "България: следите на терора". Филмите разкриват неизвестни досега факти и трагични истории, свързани с терористичните актове в най-новата история на България.

В първия епизод - "Тероризмът и възмездието", екипът на bTV Документите разкрива, че през българския XX век жертвите на терора са повече от хиляда, а стотиците ранени са останали извън хрониките.

Някои от кървавите събития, като атентата в храма "Света Неделя" на Велики четвъртък през 1925 г., са променили съдбата на поколения българи. Тогава от най-голямата църква в София остават руини, а под тях лежат 150 жертви. Потомък на офицер, загинал в "атентата на века", разказва пред екипа на bTV спомените на семейството си за тази трагедия. Канна Рачева разговаря и с историци, които анализират

версиите за подбудите и същността на терористичния акт

От първия епизод на поредицата зрителите ще научат и как една книга става камуфлаж за укриване на бомба и как това се превръща в модерен метод за терористични атаки. Екипът на bTV Документите проследява как месеци преди избухването на Балканската война през 1912 г. известни български политици и македонски дейци получават колети бомби. Макар и неуспешни, атентатите остават интересни с технологията си на изпълнение дори за съвременните анализатори.

Зрителите ще научат и за два фрапиращи случая на въздушен тероризъм в небето над социалистическа България. Първият, от 30 юни 1948 г., влиза и в световната авиационна история като

първия въздушен терористичен акт след Втората световна война

За него разказва дъщерята на една от жертвите - тогава началник на дирекция "Въздушни съобщения". Какви са последствията за гражданската авиация на България от този акт, зрителите ще научат от bTV Документите. За втория случай, от 7 март 1983 г., известен като

"кланата стюардеса",

екипът на bTV засне мащабна възстановка на летище София със самолет, идентичен с похитения преди 25 години. Тогава група младежи рискуват всичко, за да отвлекат самолет до Австрия, а България и до днес остава единствената държава, изгасила тока на цял град, за да спаси хора.

Защо 25 години по-късно историци и анализатори все още спорят дали този акт е фрапиращ пример за морален или държавен тероризъм? Зрителите ще научат тази неделя от 15 ч.