Леща

Реклама

Необходими продукти:

леща – 1 пакет
диви гъби ( ливадна печурка и сърнела)
цедено к. мляко – около 2 лъжици
скилидка чесън – 1бр.
тиква (сорт ядлива кора)
магданоз
киселец
мащерка
тиквени семки
орехов тахан
мед
сол

Начин на приготвяне:

Слагаме лещата да се вари в подсолена вода и добавяме към нея скилидката чесън (разполовена на две) и мащерката. Оставяме да заври. През това време запичаме малко тиквени семки на тиган. Нарязваме гъбите без да ги мием. След като запечем семките ги отделяме настрани и добавяме в тигана малко зехтин и добавяме гъбите. Мащерка, магданоз и киселец нарязваме на ситно и ги добавяме към гъбите. После добавяме сварената леща  и малко сол.

За да направим сос, са необходими около 2 лъжици цедено кисело мляко, малко орехов тахан и мед. После добавяме и малко сол и ситно нарязан магданоз. Нарязваме тиква от сорт ядлива кора на тънки резени и ги изпичаме. Готовия сос го слагаме първо върху чинията като основа. После поставяме лещата отгоре и  изпечените тънки резени тиква. Отгоре поръсваме тиквените семки.