Артьом Силченко е шампионът в скока

Руснакът направи дабъл в Тайланд в сериите Red Bull Cliff Diving, след като триумфира в последното състезание

Реклама

Този уикенд 29-годишният руснак Артьом Силченко постигна това, за което упорито работеше в предишните месеци – той отне короната от трикратния шампион Гари Хънт, побеждавайки англичанина в дългоочаквания финал в провинция Краби, Тайланд.

За крайната победа Силченко, който взе две поредни победи в началото на сезона, се представи най-добре в епичния финал с осем скока, спечелвайки последната за сезона спирка по впечатляващ начин, изпреварвайки американеца Стивън ЛьоБуе и колумбиеца Орландо Дюке.

След шест надпревари в Европа и Северна Америка, най-силните в света 14 гмуркачи пристигнаха в Азия, за да демонстрират своя чист спорт чрез осем скока в прозрачните тюркоазени води на островите Фи Фи и Хонг. Над 1400 зрители, наблюдаващи скоковете от борда на лодки или от водата, останаха зашеметени от изпълненията на атлетите, които се гмуркаха във водата с 85 км/ч след 3 секунди естетично свободно падане. Red Bull Cliff Diving World Series ще се завърне през 2014!

Първата титла в Световните серии 29-годишният руснак си осигури със сензационен стил в събота, когато изпълни последния 27-метров скок от ръба на скалите за 2013-а година – задно превъртане през рамо с две и половина салта и сляпо влизане (гмуркане). Стоейки на ръба на платформата, знаейки, че е на 3-секунден скок от победата, Силченко бе безкрайно фокусиран, отлепяйки се от платформата, за да изплува с вдигнати юмруци при вдигнати от съдиите 9-ки и 10-ки. Това бе най-високата оценка за скок във финалния ден, донесла му победата в последното състезание, както и крайния триумф в шампионата (1030 точки)! Нареждайки се четвърти, Гари Хънт (980 т) трябваше да предаде короната сред три поредни титли. Колумбиецът Орландо Дюке, 10-кратен световен шампион и поледител в Световните серии през 2009 г., се нареди трети в генералното класиране (860 т).

Идиличните тайландски острови бяха сцената за последното от седемте състезания през годината, предлагайки идеален фон за големия финал. Атлетите бяха предизвикани да изпълнят своите трудни маневри направо от ръба на скалите, както и от платформа, намираща се на почти три пъти по-голяма височина от Олимпийската. Макар Артьом Силченко да натрупа много голяма преднина още в началото (1010,00 т), американецът Стивън ЛьоБуе методично скъсяваше разликата, пробивайки си път от дъното на класирането, за да стигне до второто място на финала (924,25 т), като най-високо оценения му скок бе с оценки от 9 и 9,5. На трето място, след два пъти повече скокове от обикновено, Орландо Дюке (39 години) допълни подиума, оставайки само на 8,95 точки зад американеца. Неприятното четвърто място отиде при Гари Хънт, който изпусна класиране на подиума за пръв път през годината.

От страшните и студени Франция и Дания, през бурните и чисти води на Азорските острови, замък в Италия и покривна платформа в САЩ, до бивша шистова кариера в Уелс и варовиковите монолите в Тайланд – петият сезон на това, което се превърна в най-престижните серии в този спорт, привлече над 150 000 зрители по целия свят, което бе задължаващо за състезателите да представят най-доброто на което са способни. Седем индивидуални победи трябваше да бъдат спечелени между май и октомври, като бяха разпределени между безпрецедентните четирима различни спортисти, сред които едно ново лице – Дейвид Котюри. Световните серии 2013 станаха свидетел на седем различни гмуркачи, качили се на подиума, като всеки от тях изпълни 32 състезателни скока през състезателния сезон.

Само първите осем в класирането за 2013 г. се класират автоматично за следващата година, като другите двама атлети, които ще оформят постоянната десетка за сезона ще бъдат номинирани от спортния отдел на Световните серии. Това ще стане в края на годината, когато ще бъде обявен и календарът за Red Bull Cliff Diving World Series 2014.

ПОБЕДИТЕЛИТЕ
Артьом Силченко (Рус)
Не мога да повярвам – в този момент е чиста емоция и няма нищо за казване. Започвам да осъзнавам, че съм най-добрият височинен гмуркач през 2013 г. Това винаги е била моята мечта. Сега я осъществих. Беше красив скок, близо до най-добрия ми. Започнах този спорт през 2006 г. и изминах дълъг път! Това е петият ми сезон в Световните серии. Работих и тренирах здраво за този момент.

Гари Хънт (Вбр)
Събудих се днес в прекрасно настроение, готов за битка. Артьом скачаше много добре в цялото състезание. При осем скока трябва да си постоянен. Харесва ми да гледам този скок на Артем. Исках да го видя да го изпълни така и точно това се случи. Затова шапки долу и голями поздрави за него.

Орландо Дюке (Кол)
Щастлив съм – трети съм Тайланд, трети съм в генералното класиране. Беше трудно състезание. Не изпълних скоковете си по най-добрия начин, а не може да дадеш на другите момчета такъв шанс. Артьом Силченко се справи перфектно. Когато изпълнява скоковете си толкова добре, можеш просто да седиш и пляскаш! Да се качиш горе и да изпълниш скок, който той пропусна преди, но и да продължиш да го правиш, показва колко психически стабилен е. Той бе последен и цялото напрежение бе върху него.