Audi Cup 2013: Сблъсък на титани

Байерн (Мюнхен) и Манчестър Сити ще спорят за победител в приятелския турнир

Реклама

Тази вечер отборите на Байерн (Мюнхен) и Манчестър Сити ще се срещнат във финален мач от приятелския турнир Audi Cup в баварската столица Мюнхен. Ето какво се случва с двата тима преди мача довечера.

Байерн

Дали вече не можем да мислим за Байерн като за новата Барселона? Баварците все още не са постигнали невероятната серия от успехи на каталунците, но имат необходимия потенциал да властват над футболна Европа в следващите няколко години. Причините за това са няколко.

Миналият сезон беше изключително успешен за Байерн - те взеха всички големи трофеи в Германия и Европа, при това направиха постижението много категорично. Статистически миналият сезон в местното първенство беше един от най-силните на клуба в цялата му история, а в Шампионската лига те се справиха с отбори като Борусия (Дортмунд), Барселона и Ювентус. В клуба има много големи таланти, но в същото време има и необходимия опит да се печелят още трофеи. Водени от играчи от световна класа като Рибери и Робен, баварците имат още изпитани бойци като Швайнщайгер, Хави Мартинес, Нойер, Лам, Томас Мюлер. Към ядрото на отбора германците с педантична точност добавиха най-необходимото за себе си - повече креативност и острота в средната линия.

Баварците първо счупиха трансферния рекорд за германски играч с привличането на Марио Гьотце от кръвния враг Борусия за 37 млн.евро. След това успяха да измъкнат изпод носа на другите европейски грандове супер-таланта Тиаго Алкантара. Второто се случи и благодарение на третия си голям трансферен удар.Той обаче не беше свързан с играч, а с треньор. Пеп Гуардиола ще води тима от тази година и това е убедило Алкантара да подпише с клуба. Гуардиола е млад, но много успешен специалист, който направи Барселона извънземен отбор. Мнозина се чудеха кой ще продължи постигнатото от Юп Хайнкес и Гуардиола изглежда идеалният избор за това.

В първия мач за Audi Cup Байерн (Мюнхен) победи Сао Пауло с 2:0 с голове на Манджукич и Вайзер, но баварците определено превъзхождаха южноамериканския си противник и двата гола бяха най-малкото, което можеха да му причинят. Сега на ред са Манчестър Сити.

Манчестър Сити

В Сити също имаше сериозни промени. Миналият сезон не беше успешен в Англия и Европа, и това костваше мястото на треньора Роберто Манчини. На негово място дойде Мануел Пелегрини и в това има известен резон, въпреки че той не е сред топ треньорите в Европа. Чилиецът се доказа начело на Виляреал между 2004-2009г, а и вече има опит в големи отбори, след като водеше Реал (Мадрид) в сезона 2009/2010.

На свое разположение той ще има едни от най-талантливите и подготвени състави в Европа, с който ще трябва да наложи марката “Сити” във всички турнири, в които отборът участва. С играчи като Дзеко, Агуеро, Давид Силва, Хави Гарсия и Джо Харт това не би трябвало да е проблем. Гражданите попълниха редиците с Хесус Навас, Алваро Негредо и Фернандиньо, но най-важната покупка беше черногорецът Стеван Йоветич. Нападателят се доказа в серия А с фланелката на Фиорентина и според мнозина ще развие огромния си потенциал на английските терени.

В предшния мач от турнира Сити разгромиха Милан с 5:3. Всички голове паднаха през първото полувреме, а до един момент “гражданите” водеха с разгромното 5:0 срещу именития си съперник. Йоветич демонстрира огромния си талант с две асистенции, а Дзеко отбеляза два гола в този мач. Именно за тези двамата ще трябва да внимава отбраната на “баварците”, тъй като черногорецът ще иска да се доказва с екипа на Сити, а Дзеко вече не се чувства в сянката на Балотели и Тевес, които бяха продадени.

Menbox.bg прогноза: Сити не са отбор, който може да бъде подценяван, въпреки че няма никакви успехи на европейско ниво в ерата на шейх Мансур като собственик на клуба. Все пак, Байерн е една добре смазана машина, която може да победи абсолютно всеки съперник. Играчите са опитни и имат необходимото самочувствие да спечелят Audi Cup на собствения си терен.