Реклама

Абревиатурата B.A.S.E на бейс джъмпинга (която днесе преминала просто в BASE) е била измислена от режисьора Карл Бьониш, жена му Джийн Бьониш, Фил Смит и Фил Мейфийлд.

Именно Бьониш е човекът, който стои зад модерния бейс джъмпинг, след като през 1978г. заснема първия такъв скок от Ел Капитан в Национален парк Йосемити в САЩ. По-късно това място за скокове става родно за развитието на този опасен спорт.

 

Самият Бьониш става страстен почитател на бейс джъмпинга и започва да се занимава активно. Негов е и първият рекорд за бейс джъмпинг в Книгата на Гинес за скока му от Тролвеген в Норвегия. Тогава този скок е описан като най-дългият в историята, но Бьониш не е имал време да се нарадва, защото загива два дни по-късно на същото място.

С времето в Книгата на Гинес влизат други разнообразни рекорди, свързани с бейс джъмпинга. Австралийците Глен Сингълман и Хедър Суон скачат от връх Меру на 6,604 метра височина. През 2008г. капитан Даниъл Шилинг поставя рекорд за най-много бейс скокове в рамките на 24 часа. Той скача точно 21 пъти от Перин Бридж в Туин Фолс, Айдахо. През 2010г. в Норвегия поставят рекорд, в който 53-ма спейс джъмпъри скачат от една скала.

Бейс джъмпингът е много опасен, но въпреки това привлича почитатели от дълги години насам. Някои от тях са скачали от всевъзможни места, излагайки се на огромен риск в името на адреналина и постижението. Вместо да представим дългия списък на тези смелчаги, ви представяме някои от най-любопитните бейс скокове.

 

 

 

- През 1912г. шивачът Франц Ришел скача от първия етаж на Айфеловата кула, за да пробва изобретения от него нов вид парашут. За съжаление, това бил неговият дебют в скоковете и Ришел се размазал долу. В същото време, хората, които са наблюдавали скока, през цялото време си мислели, че той тества манекен, а не себе си с парашута.

- През 1913г. Стефан Банич скача от 12 метрова сграда, за да демонстрира парашута си на американското патентно ведомство и армията. По-късно този парашут влиза в употреба на американските пилоти през Първата световна война.

- На 9 ноември 1975г. Бил Юстис става първият човек, който скача от телевизионната кула в Торонто, Канада. Юстис е бил част от работниците, които са строили кулата. Подвигът му обаче не се харесал на шефовете му, които го уволнили.

- Отново през 1975г. безработният Оуен Куин скача с парашут от южната кула на Световния търговски център, за да привлече общественото внимание върху тежкото положение на безработните в страната.
 

 

- През 1990г. британецът Ръсел Пауъл прави неразрешен скок от катедралата Сейнт Пол в Лондон. Това е и най-ниският скок на закрито - само 31.1 метра.

 - През април 2008г. Ерве Ле Галу и Дейвид Макдоналд се вмъкват в небостъргача Бурж Калифа в Дубай и скачат от 155 етаж. Въпреки че скокът им е успешен, те са арестувани. Два дни по-късно Ле Галу скача отново оттам и е осъден на три месеца затвор.

- През 2009г. три жени - Ливия Дики, Ана Исабел Дао и Аникен Бинз скачат от най-високият водопад в света- Анхел.

Валери Розов

- На 5 май 2013г. руснакът Валери Розов скача от северния склон на връх Еверест от височина 7,220 метра. Екипиран специално за скока от Red Bull, той се приземява на глетчера Ронгбук и чупи рекорда за най-висок бейс скок.

 

 

Смъртните случай при бейс джъмпинг не са много, но не са и малко. Според изследване от 2002г. 1от 60 скачачи е починал от бейс скок. Друго изследване сред 20 хиляди бейс джъмпъри сочи, че е имало 9 починали между 1995г. и 2005г. 1 от 254 скока в този период е завършвал с контузия, която не е довела до смърт. Все пак, бейс джъмпингът е 43 пъти по-смъртоносен от скачането с парашут от самолет.

 

Заради своята екстремност, бейс джъмпингът често е включван в екшън-филми като “Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life”, в който главните герои скачат от кулата IFC в Хонг Конг. Този скок е осъществен без специални ефекти от спейс джъмпърите Мартин Росен и Пер Ериксен. Кадрите са били заснети във въздуха от трети спейс джъмпър. Във филмите за Джеймс Бонд е имало няколко бейс джъмпа, а скокът присъства и в продукцията “Batman Begins”.