Големите във футбола: Те се завърнаха!

За някои от най-големите имена във футбола едно отказване от играта не е достатъчно

Реклама

Много е трудно за един професионален футболист да сложи край на кариерата си. Почти целият му съзнателен живот е преминал в тренировки и спортни събития, натоварвания, медии, успехи и падения. Когато това се случи, футболистите обикновено започват собствен бизнес или си почиват и ритат само с приятели. За да се върнат в професионалния футбол трябва да имат много сериозна лична причина да го направят.

Ето няколко известни футболиста, които се завърнаха в голямата игра, когато всички мислеха, че повече няма да чуят за тях.

снимка: www.goal

Хуан Верон

Преди: Аржентинецът беше едно от най-големите имена на своето поколение и остави следа в европейския и южноамериканския футбол. Малката вещица беше известен с две неща - че е великолепен халф със страхотна визия. И че контузиите не го оставиха на мира през цялата му кариера. Той направи добра кариера в Италия, първо с екипа на Парма, с които взе Купата на Италия и Купата на Уефа. Със звездния за времето си отбор на Лацио той спечели първенството, купата и супер купата на страната. Представянето му на терена и космическата за времето си заплата от 48 хил. паунда на седмица оформиха статута му на супер-звезда и той логично продължи кариерата си в Манчестър Юнайтед. С пристигането си на Олд Трафорд той стана най-скъпият трансфер в историята на клуба до този момент, но контузиите не му позволяват да играе много, а феновете и медиите очакваха много повече от него.

Верон опита да се докаже в Англия и с екипа на Челси, но още с идването си Жозе Моуриньо го прати под наем в Интер. С италианския отбор той спечели купата на страната през 2005г. и 2006г. и титлата през 2006г., след като тя беше отнета от Ювентус заради уреждане на мачове. Когато Верон реши да се завърне в Аржентина най-големите местни клубове Бока Хуниорс и Ривър Плейт го чакаха с отворени врати. Малката вещица обаче избра да завърши кариерата си в родния Естудиантес. Тук започва по-романтичната част от тази история, защото Верон се доказа като голям играч и човек точно в отбора, от който тръгна за големия футбол.

снимка: argentina.worldcupblog.org

Играчът правеше дарения за тренировъчните игрища и това беше важен фактор за споразумението с кметството на Ла Плата за реновиране на стадиона на отбора по модерни стандарти. Той лично се свърза с президента на страната Нестор Киршнер за започване на преговорите, които бяха замразени от кмета на Ла Плата Хулио Алак. На терена Верон показа най-доброто от себе си и Естудиантес възкръснаха, печелейки аржентинското първенство през 2006г. за първи път от 23 години.

Той е от водещите фигури на тима, който през сезон 2008–09 достигна финалите за Копа Судамерикана и си осигурява място за участие в следващото издание на Копа Либертадорес. През същия сезон е избран за най-добър играч в аржентинското първенство. На следващата година Малката вещица прави чудеса на терена и помага на Естудиантес да достигне първи финал на Копа Либертадорес от 1971г.

Този финал е особено специален за феновете на отбора, защото напомня за последователните титли в турнира между 1968-1970г. По онова време бащата на Верон е бил ключов играч в тима, а синът му обявява, че би дал всичко, за да спечели Копа Либертадорес. Вдъхновени от Малката вещица, Естудиантес спечелиха драматично двата финални мача срещу бразилския Крузейро и грабнаха трофея, а самият Верон бе избран за най-добър играч на турнира. Той се отказа от футбола през 2010г. и стана спортен директор на Естудиантес.

Но: Миналата седмица Малката вещица обяви, че се завръща отново като играч на Естудиантес. Бившият капитан на аржентинския национален отбор ще дава заплатата си на юношеските формации на клуба.

снимка: www.izuee

 Пол Скоулс

Преди: Години наред Скоулс беше еталон за английски футболист - физически много здрав и борбен, със страшен удар и страхотно дълго подаване. Рижият полузащитник стъпва на тренировка на Манчестър Юнайтед за първи път на 14 години и оттогава е един от най-добрите играчи на “червените дяволи” за всички времена. Той е част от тима, който спечели легендарния требъл през 1999г., има 11 титли на Англия, три купи на страната и два пъти е вдигал трофея на Шампионската лига.

Скоулс беше известен с твърдата си игра на терена и това логично му помогна да направи няколко противоречиви рекорда. Играчът стана най-санкционираният в историята на Висшата лига с 99 жълти картона и един червен. В Шампионската лига е получил 32 жълти картона, което също е рекорд. Общият му резултат по картони в кариерата е впечатляващ - 120 картона във всички турнири, десет от които червени.

снимка: gambetta07.wordpress

Легендата на Юнайтед беше известен и с упорития си нрав, който се прояви след Световното първенство през 2002г. По време на турнира треньорът на Англия Свен Йоран Ериксон му сменя позицията, за да могат Джерард и Лампард да играят в средата на терена. Скоулс взима съответното решение и се отказва от националния отбор. Той не промени решението си, въпреки че следващите треньори на “трите лъва” Стив Макларън и Фабио Капело го искаха в състава. През 2011г. Скоулс се отказа от футбола и дори изигра бенефисен мач.

 Но: Още на следващата година той се отзова на призива на сър Алекс Фъргюсън да се завърне в игра за Манчестър Юнайтед, в момент, в който средната линия на “червените дяволи” беше останала без играчи. Скоулс го направи, при това по подобаващ начин, и помогна отбора да спечели английското първенство. През 2013г. халфът окончателно се отказа от футбола.

и още двама завърнали се герои-ветерани

снимка: www.myfootballfacts

Хенрик Ларсон

Иконата на Селтик Хенрик Ларсон се доказа като един от най-опасните нападатели в света, продължавайки кариерата си в отбори като Манчестър Юнайтед и Барселона. На 41 години шведът се завърна, за да порита за четвъртодивизионния шведски тим Хогаборг. В отбора играеше и неговият 15-годишен си син Джордан.

снимка: au.eurosport

Марк Овермарс

Холандецът беше едно от най-бързите крила в историята. Разбраха го защитниците във Висшата лига и в Премиера дивисион, където Овермарс летеше по тъч-линията с екипите на Арсенал и Барселона. 4 години след като се отказа от футбола, той се завърна през 2008г. Овермарс се реши на това, за да помогне на отбора, от който тръгна за големия футбол - втородивизионният холандски Go Ahead Eagles. На следващата година той за втори път спря с футбола и стана спортен директор на Аякс.