Реклама

US Open привлича любителите на тениса с богатата си история и не на последно място с духа на парка "Флашинг Медоу" в мегаполиса, приютил Националния тенис център "Били Джийн Кинг" и неговите 17 корта. Най-известните два от тях носят имената на Артър Аш и Луис Армстронг. Аш е първият чернокож победител в една от четирите големи надпревари (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon и US Open). Армстронг пък е определян за най-великия джаз изпълнител в историята и също е афроамериканец. Неговата връзка с надпреварата е фактът, че е живял в квартал Куинс, в близост до четвъртия най-голям парк в Ню Йорк, в който се играе надпреварата.

Интересна подробност е, че US Open, който в момента се провежда на твърда настилка, всъщност започва своята история на трева. Състезанието, в което участват първоначално само мъже, се провежда през 1881 година в Казиното на Нюпорт. Победител става 19-годишният Ричард Сиърс, който не отстъпва лидерското си място в седем поредни издания. Всъщност това не е било особено трудно, като се има предвид, че в периода 1884-1911 победителят автоматично се е класирал за финала през следващата година.
От Нюпорт надпреварата се премества в предградието на Ню Йорк - Форест Хилс, а след това и във Филаделфия, преди отново да се завърне в града, който никога не спи. От 1978 година насам US Open неизменно се провежда в Тенис центъра, носещ името на легендарната носителка на 12 титли от Големия шлем Били Джийн Кинг, която ще остане в историята и като първата професионална спортистка, признала пред обществото, че има хомосексуална сексуална ориентация.

Освен на трева и на твърда настилка, US Open се е играл и на червени кортове, в периода когато домакин на надпреварата е бил Форест Хилс. Любопитен факт е, че единственият състезател, ставал шампион в надпреварата и на трите настилки, е Джими Конърс, който по-рано тази година бе треньор на Мария Шарапова, но бе уволнен след само един мач, загубен от половинката на Григор Димитров.

US Open е рай за състезателите, тъй като е с най-голям награден фонд от всички състезания. За 2013 година той възлиза на повече от 25 милиона долара. Всъщност, комерсиалността е присъща за тази надпревара. Дори Рафаел Надал разкритикува организаторите за това, че мъжете играят полуфиналите в събота и нямат време за почивка преди мача за титлата, който традиционно се състои в неделя. Испанецът с основание отбеляза, че здравето на спортистите е оставено на заден план за сметка на интересите на телевизиите и феновете. Има още нещо, което съществено го отличава от останалите топтурнири. Той е единственият, който завършва с тайбрейк в заключителния сет и при мъжете, и при жените. На Australian Open, Roland Garros и Wimbledon в петия сет се играе до разлика от два гейма.

Променливото време често затруднява изпълнението на мачовете по програма. Неслучайно организаторите вече са изготвили проект, който предвижда изграждането на подвижен покрив на Централния корт, който ще позволи да се играят срещи дори при силен вятър или дъжд.
Очаква се той да се затваря за около 5-7 минути, а цената на съоръжението ще бъде 100 милиона долара. Съоръжението би трябвало да стане готово към 2016-2017 година.
Фаворитите за трофея при мъжете този сезон са обичайните заподозрени. Миналогодишният шампион Анди Мъри ще се опита да прибави в колекцията си още една титла, но със сигурност ще срещне сериозен отпор от световния номер 1 Новак Джокович, намиращия се в страхотна форма Рафаел Надал и Хуан Мартин Дел Потро, които подобно на шотландеца са покорявали US Open само веднъж.

Най-успешният действащ състезател на Откритото първенство на САЩ пък е Роджър Федерер, който неизменно доминираше в състезанието в периода от 2004 до 2008 година. Той обаче е поставен под номер 7 в тазгодишното издание US Open. Така 32-годишният носител на най-много титли от Големия шлем (17) ще бъде извън първите трима в схемата на подобен турнир за първи път от Уимбълдън през 2003 година.

При дамите като основна фаворитка се очертава местната любимка Серина Уилямс, чиято цел е да изравни постижението на Щефи Граф от пет титли на "Флашинг Медоу".
Нашите надежди традиционно са свързани с Григор Димитров и Цветана Пиронкова. Гришо, който е 28-ми в света, досега не е преминавал първия кръг, който достигна в предишните две години, но е амбициран да направи още нещо значимо в Ню Йорк след титлата си при юношите през 2008 година. Най-доброто представяне на Пиронкова пък е четвърти кръг (2012 година).

Голямата загуба за US Open 2013 пък е свързана с руската тенис звезда Мария Шарапова, която се отказа от участие заради травма в рамото. В последните дни любимата на Григор Димитров трайно окупира световните издания заради желанието си да носи фамилията Shugarpova по време на Откритото първенство на САЩ, за да промотира ангажимента си към производител на бонбони. Все пак не е изключено Шарапова отново да бъде на кортовете в Ню Йорк, където да подкрепя от трибуните Григор - нещо, което стори и на Wimbledon.