Защо Байерн избра точно Пеп Гуардиола?

Каталунецът беше желан и от други големи отбори, но ще води баварския колос

Реклама

Вчера Байерн (Мюнхен) официално представи Хосеп Гуардиола като старши треньор на отбора. Защо именно каталунецът трябваше да поеме европейският клубен шампион?

Гуардиола винаги е показвал класа и уважение към клубовете, в които е бил. Той е носител на най-престижното каталунско отличие за работата си като играч и треньор на Барселона. Когато пристигна в Байерн, Гуардиола още на първата си пресконференция заговори на немски и отдаде заслуженото на досегашният треньор Юп Хайнкес. Това е поведение на голям треньор.

Гуардиола е свикнал на атмосферата в чужбина. Въпреки че проби за големия футбол с “дриийм-тиймът” на Барселона от 90-те, кариерата му премина и през италианските Бреша и Рома, а след това той доиграваше в Катар и Мексико. Така че Германия не е нищо повече от поредното предизвикателство.

Хората от ръководството на Байерн са “стари кучета”, на чийто инстинкт трябва да се вярва. Самият изпълнителен директор на “баварците” Карл-Хайнц Румениге заяви, че с Гуардиола са водени преговори цели две години, преди да се съгласи да поеме Байерн. Така че новият треньор има пълната подкрепа на клуба и никой няма да се меси в решенията му.

Въпреки паметния изминал сезон, феновете на Байерн могат да очакват гръмък дебют от Пеп. Когато пое Барселона през 2008г. Гуардиола го направи шеметно - отборът спечели требъл - първенството, купата на Краля и Шампионската лига. С последното отличие той стана най-младият треньор, печелил Лигата. През следващия сезон Барселона печели Суперкупата на Испания, Суперкупата на Европа и Световното клубно първенство, което означава, че като треньор Гуардиола става първият с всички възможни клубни трофеи в рамките на една година.През юни 2012 той напусна поста си в Барселона след като е спечелил 14 титли общо.


Гуардиола вече показа, че знае как да налага стил на игра. Владеенето на топката, точните пасове и пресата станаха запазена марка на Барселона и еталон за модерен футбол. Разбира се, той имаше в отбора си играчи като Меси, Ето`о и Фабрегас, но футболистите на Байерн не са по-слаби, така че Гуардиола ще може да експериментира и да оформи нещо любопитно с наличния потенциал на “Алианц Арена”.