Sofia Architecture Week 2013: Георги Кътов от I/O архитекти

Срещаме те с Георги Кътов от студиото

Sofia Architecture Week 2013: Георги Кътов от I/O архитекти

Реклама

Вече 10 години I/O архитекти успяват да създават съвременна архитектура на границата между глобално и локално, при това в България. Едно от най-добрите архитектурни студиа в България отбеляза годишнината с кураторски проект – изложба и едноименна монография в рамките на Sofia Architecture Week 2013.

Студиото е носител на множество награди, сред които шест номинации на Европейската награда за съвременна архитектура Мис ван дер Рое (European Union Prize for Contemporary Architecture Mies van der Rohe Award). Ретроспективната изложба “Във и извън контекста” представи техни проекти от периода и обобщи усилията им да комуникират със заобикалящата ни действителност внимателно и без излишества.

Но кои са I/O архитекти? Вяра Желязкова и Георги Кътов започват преди 10 години с реконструкцията на хотел в Банско (Вила Рока, завършен през 2004 г.), продължават с една от най-философските еднофамилни къщи в новата българска архитектура (т.нар. Каменна къща) и успяват да не правят компромиси и до днес.

Един от най-емблематичните примери за архитектурата на I/O архитекти е и жилищния блок в ж.к. Люлин. В резултат на тяхната работа, те си извоюват задължително място във всички изложби, международни публикации и селекции, илюстриращи добрата част на архитектурата от нашето време. С концепция, изведена изцяло в техния премерено лаконичен стил, I/O архитекти представиха иючерпателната експозиция “Във и извън контекста”

Срещнах се с арх. Георги Кътов от студиото, с когото си поговорихме в Пловдив по време на Sofia Architecture Week 2013. Вижте във видеото за какво...