Ще излети ли Бузлуджа? Вижте на фестивала OPEN BUZLUDZHA 2023

Първият видео 3D мапинг на Бузлуджа ще потопи посетителите в сюрреалистично пътешествие

Реклама

В рамките на три дни и три нощи (10 – 13 август) в центъра на Стара планина ще се проведе фестивалът OPEN BUZLUDZHA 2023, който съчетава музика на три сцени, визуални изкуства, пърформанси и лекции и обединява институции, неправителствени организации и доброволци около каузата за опазването на паметника Бузлуджа. 

Първият видео 3D мапинг на Бузлуджа “Shadow Diffusion” ще въвлече посетителите в абстрактен свят, в който светлините и сенките се вплитат в хипнотичен танц. Сюрреалистичното пътешествие, създадено от MP-STUDIO, ни повежда по монохромен пейзаж от сънища. Шоуто разпалва въображението, съчетавайки миналото и разкривайки безграничните възможности на настоящето. Дали монументът ще излети, ще стане ясно по време на светлинния спектакъл в късните часове на всеки един от фестивалните дни.

OPEN BUZLUDZHA 2023 включва цветна програма от дневни активности за всяко настроение: лекции, изживявания, спорт, работилници, изложби, кино и зона за деца. Част от атракциите са спорт с летящи чинии, демонстрация на най-големите хвърчила в България, приказки на колелета, радио-балет, ателие за размисли и още много други.  

На Основната сцена посетителите ще могат да видят Остава, Керана и Космонавтите, So Called Crew и още 9 други рок, инди, хип-хоп и RnB групи. На Монументалната сцена пред Бузлуджа ще звучи електронна музика на известни диджеи от България, Франция и Германия. Някои от българските имена са Versus, Raredub, Kei, а специалните гости-изненада са Pistamashina със своя футуристичен звук. На Горската сцена ще звучат едни от най-добрите дръм енд бейс диджеи в България от Purple Banana Syndicate, Miguel, Electric Divition и други. 

Фестивалът се организира от фондация „Проект Бузлуджа“, заедно с община Казанлък и артистично софийско заведение, и със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. Тази година проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“ – 2022 г. Министерство на туризма се включва като партньор в събитието с павилион, представящ богатството и разнообразието на културния туризъм в България. Фестивалът е подкрепен и от посолството на Федерална република Германия в България.

Основни партньори на събитието са MP-STUDIO. Те са сред пионерите в областта на светлинното изкуство в Европа. За петнадесетте години на своето съществуване, студиото се нарежда сред най-успешните в сферата, с над 450 проекта в 25 страни в цял свят, включително върху фасадите на Бранденбургската врата, Болшой театър, оперетата на емира на Кувейт и много други. Те реализират първата 3D мапинг проекция върху сграда в България през 2011 г. на фасадата на Народен театър “Иван Вазов“. Студиото организира и впечатляващия Фестивал на светлините LUNAR в София. 

За посетителите на OPEN BUZLUDZHA 2023 е организиран безплатен транспорт с автобуси по график от гр. Казанлък, а в рамките на фестивалната зона са предвидени шатъли между сцените. Повече информация за фестивала и достъпа на място може да бъде намерена на сайта на фондация "Проект Бузлуджа".

ПОСЛЕДНИ

Реклама