Първите колбаси по Български държавен стандарт са обединени в група "Стара планина". Министърът на земеделието подписа заповед за изработването на изисквания за качество на 9 месни продукта.

Още преди два дни, министър Мирослав Найденов съобщи за bTV продуктите, за които се обмисля въвеждането на стандарти. Днес министърът ги разписа официално и на хартия - кюфте, кебапче, кайма, карначе, сурова наденица, кренвирш, наденица, шпеков колбас и варен колбас.

Предстои технолози от Асоциацията на месопреработвателите, съвместно с експерти на ДВСК да изработят рецептите за бъдещите държавни стандарти.

Нека да е ясно, че контролът ще бъде тотален, категоричен бе земеделският министър Мирослав Найденов. По думите му той ще се осъществява от Агенцията по храните.

Тази агенция я няма. Няма и орган, който да удостоверява съответствие за това дали продуктите, обявени като произведени по БДС наистина са такива. Не са налице и необходимите технологии, за да се определи, какво точно има в салама или млякото. По тази причина стандартите засега са само на хартия. Въпреки, че БДС за киселото мляко вече официално е в сила, има само две фирми-производители, които могат за предлагат продукти под наименованието "Българско кисело мляко". Останалите са в нарушение.

„Тези, които от днес използват „кисело мляко” могат да бъдат санкционирани от патентното ведомство, каза Мирослав Найденов.

В патентно ведомство засега няма подадени заявления за ползване на марката "Българско кисело мляко". Освен това стандартът за млякото още не е качен за продажба на сайта на Националния институт по стандартизация. По повод нововъведенията, млекопреработвателите обясняват, че засега е рано за генерални изводи.  

Според Венета Петева, млекопроизводител от село Смилян, вече се забелязва търсене на сурово мляко от преработвателите.