"Българската Коледа" 2015/16 - да помогнем на деца в реанимация

Тази година кампанията се фокусира върху помощта на деца в реанимация и интензивно лечение на деца в критично здравословно състояние

Реклама

Критичните здравословни състояния при децата, по своето естество, са предизвикани от инциденти; следствие от тежко заболяване; пред или следоперативна интервенция; рисково родени – недоносени или с вродени малформации и др.

Почти 5% от постъпващите за лечение деца са във връзка със заплашващи живота критични състояния, налагащи незабавна висококвалифицирана помощ. Критичните здравословни състояния при децата протичат динамично и при липсваща спешна помощ, своевременна и точна диагностика, и стартиране на адекватно лечение, настъпва тежка инвалидизация за цял живот или загуба на детски живот. 

Денонощно в реанимациите се борят за живота на всяко дете изпаднало в критично състояние. Денонощно се мониторират жизненоважни параметри на крехкия детски организъм - една от особеностите при децата е, че органите не са напълно зрели, поради което имат ограничен потенциал да се справят с извънредни натоварвания. В резултатът на което е много по-бързото влошаване и достигане до критично състояние. Това важи с особена сила за най-малките децата - до едногодишна възраст и особено новородените. При тях дори едно невинно за по-големите деца и възрастните респираторно заболяване може да доведе до тежка дихателна недостатъчност и да изисква интензивни грижи чрез подпомагане на дишането с апаратура.

Най-тежките случаи на критични състояния са при рисково родени деца с различни животозастрашаващи състояния, деца с тежки форми на инфекция, травми, деца с нарушени жизнени функции на основни органи, дихателна недостатъчност, нарушения в съзнанието (кома), вродени аномалии, вродени сърдечни малформации, гърчове, аспирация на чужди тела в дихателните пътища.

Деца в особено критично здравословно състояние са тези с тежки злокачествени кръвни заболявания и солидни тумори. При тях се наблюдават особени биологични феномени, свързани с активния процес на растеж и оформяне на детския организъм, вследствие на което преобладават и уникални, само за тази възраст, болестни състояния, както и типично остро и агресивно протичане. Така, медицинското поведение изисква стриктно планиране на диагностични и лечебни мероприятия във възможно най-кратък срок, с цел постигане на очаквани максимални резултати. Същевременно лечението на основното злокачествено заболяване, в една или друга степен засяга целия организъм на детето.

В обхвата на критичните състояния са и децата, нуждаещи се от спешно хирургично лечение, включително деца с вродени аномалии на белия дроб и гастроинтестиналния тракт. Касае се за спешни животозастрашаващи състояния, при които е необходима хирургична корекция на малформацията, която, ако не се осъществи, ще настъпи летален изход. Тяхната честота е между 350 до 500 деца годишно.

Комплексният подход и използването на високотехнологична съвременна апаратура в лечението на тези деца съществено подобрява тяхното състояние и намалява случаите на тежко инвалидизиране или загубен детски живот. Голяма част от децата, преминали през реанимация и интензивна терапия, следствие от тежки вродени или придобити заболявания имат нужда от подпомагане за специализирана диагностика, медикаментозно лечение, медицински изделия и помощни средства, рехабилитация и др. 

Осъщестяването на навременна и прецизна диагностика, и оптимално лечение при тези състояния е от особено значение за овладяване на състояние на засегнатите деца. В по-голямата си част те изискват непрекъснато наблюдение и проследяване от мултидисциплинарен екип, което се осъществява в отделенията по детска реанимация и интензивно лечение към специализирани детски клиники или центрове в университетските многопрофилни болници. За тази цел е необходимо тези лечебни заведения да бъдат обезпечени със следната апаратура:

  • Съвременна високотехнологична апаратура за диагностика.
  • Апаратура за мониториране – монитори осигуряващи мониторирането само на няколко жизнено важни параметри – например ЕКГ, дихателна честота, артериално налягане, оксиметрия, неинвазивно артериално налягане и др.
  • Апарати подпомагащи определена функция на организма - подпомагащи дишането - респиратори с различни характеристики в зависимост от патологията, възрастта и други параметри, инхалатори, специални видове маски, CPAP; подпомагащи сърдечната дейност – електрокардиостимулатори и др.

Една от основните задачи в неонаталните звена е да извършват своевременно диагностициране на рисково родените деца, стабилизиране на основните им жизнени показатели и спасяване на живота им. В тази връзка е наличен недостиг на апаратура за: 

  • белодробна вентилация;
  • ехокардиографско уточняване;
  • монитори за основните жизнени функции и др.

За съжаление, в специализираните детски отделения за реанимация и интензивно лечение в университетските болници, част от необходимата апаратура е морално остаряла, което я прави ненадеждна. За да могат да осъществяват прецизна диагностика, поддържане на жизнените функции на организма и осъществяване на комплексни медицински грижи за децата в критично здравословно състояние, тези отделения се нуждаят от обновяване на наличната апаратура със съвременна високотехнологична. 

За да помогне за спасяването на децата в критично здравословно състояние, „Българската Коледа“ си поставя амбициозната цел да осигури нова апаратура за диагностика, мониториране и лечение за университетски болници в страната, които имат  клиники за реанимация и интензивно лечение.

 Помагайки на децата в реанимация помагаме за спасяването на детски живот!