Биляна Гавазова

Водещ на „Тази сутрин“ и автор на рубриката „Чети етикета“

Професионалният път на Биляна Гавазова започва в радиото, където е репортер, водещ и главен редактор на регионална станция. През 2010 се среща с магията на телевизията и продължава професионалното си развитие в bTV Новините, където работи активно като репортер върху потребителски и социални теми. През юни 2016 стартира авторската си потребителска рубрика „Чети етикета” в рамките на „Тази сутрин“, а през 2017 започва да води сутрешните и обедни емисии на bTV Новините. През 2021 заедно със Златимир Йочев стават водещи на сутрешния блок на bTV.

Работата на Биляна Гавазова в рубриката „Чети етикета” обикновено предизвиква широк обществен дебат, както и незабавната реакция на държавните институции, проверки, експертни и консултативни съвети за подобряване качеството на живота на хората, и дори предложения за промени в законодателството. Често е наричана от колегите си „телевизионният омбудсман“.

Биляна Гавазова е носител на множество награди, сред които „Журналист на годината“ на Синдиката на българските учители и награда за журналистически принос на Съюза по хранителна промишленост за 2017 година. През 2018 получава и приза „Икономика на светло“ на Асоциацията на индустриалния капитал в България, а през същата година емблематичната й потребителска рубрика „Чети етикета“ прие отличието на 25-ите Годишни награди на Българската търговско-промишлена палата за обективно представяне на актуалните икономически теми. През 2019 получава и отличие на „Годишните награди за пътна безопасност” за журналистическия си принос в областта.