Кристина Газиева

Репортер bTV Новините

Кристина Газиева е репортер на bTV Новините с дългогодишен опит в отразяването на теми в сферите на здравеопазването, образованието и социалната политика. Автор е на десетки филми от поредицата bTV Репортерите, а от 2020-а година представя и свои авторски материали в рубриката „Спасените” в предаването „120 минути”. Присъединява се към редакцията с най-високо доверие през 2014 г. Преди това работи във вестник „Капитал”, както и в телевизионната продукция "Нека говорят..." по bTV.

Завършила е Езиковата гимназия в Благоевград с английски и френски език, след което придобива бакалавърска степен по „Комуникационни науки” на немски език в университета „Лудвиг Максимилиан” в Мюнхен, Германия. Кристина Газиева завършва и магистратура по „Журналистика, продуцентство и финанси” към Висшето учебно заведение по застраховане и финанси в София, като защитава с отличие магистърската си теза „Медиите като инструмент за формиране на общественото мнение”.

През 2018-а Кристина Газиева печели стипендия на Саксонската фондация за медийно образование (Sächsische Stiftung für Medienausbildung) и прави медийна специализация за немскоговорящи журналисти в Лайпциг, Германия. В същата година тя е одобрена и в конкурс за обучение на журналисти в Берлин, организирана от медийната група на германския вестник TAZ (TAZ Panter Stiftung).

Като здравен журналист Кристина Газиева неколкократно участва в медийни семинари в Истанбул и Анкара, организирани от Фондацията за трансплантации в Турция и Българската агенция по трансплантации. Участва и като лектор на тема „Ролята на медийното отразяване на теми, свързани с донорството и трансплантациите, и влиянието им върху нагласите на обществото”.

Кристина Газиева е отличена за най-добър здравен журналист през 2016 и е носител на наградата „Даниела Сеизова – В името на живота”. Тя е и двукратен носител на голямата награда, посветенa на борбата с Хепатит С за обективно отразяване на проблемите на болните - през 2017 и 2018. През пролетта на 2019 година Кристина Газиева е удостоена и с признанието „Достойните българи” на в-к „24 часа” за репортажите й, свързани с липсата на лечение на пациенти със спинална мускулна атрофия.

Кристина Газиева е автор на десетки материали, реализирани във Великобритания, Германия, Франция, Полша, Италия, Румъния, Гърция, Холандия, Сърбия, Македония, Турция.