Мария Ванкова

Мария Ванкова е част от редакцията с най-голямо доверие в България от 2008 година и отразява основно теми от сферата на здравеопазването и социалната политика за зрителите на bTV Новините

Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски” и започва да работи като репортер. През есента на 2008 г. постъпва в стажантската програма на bTV, а показаните от нея умения в този период водят до предложението да остане да работи в нюзрума.

За своята работа по различни теми и проблеми Мария получава редица признания, сред които Наградата на Българска стопанска камара за активно отразяване на социално-икономическата проблематика през 2011, годишната награда на Българския фармацевтичен съюз – 2012 и 2013. През 2015 е носител на наградата на КНСБ за активен социален репортер, през 2017 на приза „Спасител на детството“ от Национална асоциация за приемна грижа. През 2018 получи и признанието на своите колеги от нюзрума с най-високо доверие в България, като заслужи отличието „Репортер на годината“ на bTV Новините. Същата година бе отличена и от Съюза на юристите в България, а през 2020 получи престижната награда на Фонд „Валя Крушкина – журналистика за хората“.

Мария Ванкова определя своите репортажи като „кауза”. Чрез тях тя всеки ден се бори за лечението на пациент, за „личен асистент” на човек с увреждане, за популяризиране на донорството, за изплащане на забавени заплати. Защото вярва, че най-голямата сила на журналистиката е в това да помага за решаването на проблеми и за разплитането на казуси, важни за хората. Работата на журналистите се гради на доверието на хората, които вярват, че те ще зададат точните въпроси и ще им помогнат. Доверие, което трябва да бъде оправдавано всеки ден.