.

Петър Нанев

Репортер на bTV Новините

Петър е от журналистите, които вярват, че във всеки репортаж, във всяка една човешка история, трябва да оставиш част от себе си. Без значение дали тя е щастлива или тъжна. Защото силата на журналистиката е в това да не се примирява с несправедливостите, които са част от ежедневието, а да им дава гласност. Бургазлията е първият журналист у нас, който разказа на хората за „Отбора на надеждата”, по – известен като националния футболен отбор на бездомните. Участвал е в няколко кампании на УНИЦЕФ и с готовност се включва в инициативи, свързани с правата и нуждите на деца.

Завършил журналистика в НБУ, първите си стъпки в bTV Петър прави като стажант в спортната редакция. Работата му не остава незабелязана и след няколко месеца получава предложение да продължи да се развива в телевизията. 2 години по-късно идва и поканата да стане част от екипа на bTV Новините.

Журналистиката винаги е била от особен интерес за Петър. От най-ранна възраст, освен от любимия си футбол, с който се е занимавал и професионално, Петър е следял с интерес и новините за събитията по света и в България. В професионално отношение най-висок адреналин му носят извънредните събития, когато „всичко зависи от бързите, професионални решения”. Отразявал е едни от горещите събития както у нас, така и в чужбина. През 2015 г. в журналистическо разследване показа нарушения за милиони левове в клиниката по дерматология на ВМА, след което нейният бивш директор ген. Стоян Тонев подаде оставка като депутат от ГЕРБ и председател на здравната комисия в парламента.

Петър е носитал на редица престижни награди. Сред тях са награда от Съюза на юристите в България за разследването във филма "Необяснимо бездействие" и награда от фондация "Радостина Константинова". Петър Нанев е носител и на награда от НПО "Правосъдие за всеки" за филма (БЕЗ)Наказаните, който разказва за съдебната реформа в Румъния. Носител е и на приза Репортер на годината за 2015 г.