Петя Дикова

Петя Дикова е лайфстайл журналист в редакцията на bTV Новините, вoдещ и автор на предаването „COOL..T“ с повече от 17 години опит в телевизията

Петя Дикова е лайфстайл журналист в редакцията на bTV Новините, вoдещ и автор на предаването „COOL..T“ с повече от 17 години опит в телевизията.

Родена е в София. Учи в Американския колеж, след което завършва висшето си образование в Лондон, където учи журналистика, театър и превод. Дъщеря е на актрисата Аня Пенчева и журналиста Сашо Диков.

През 2011 се присъединява към редакцията с най-голямо доверие в България, а през 2013 става автор и водещ на първото лайфстайл шоу, създадено от екипа на bTV Новините. На екран от 14-годишна, тя отказва да се подчинява на някои класически телевизионни закони, а може би именно защото познава правилата твърде добре, умело ги нарушава.

Отразявала е на живо церемонията по връчването на Оскарите 2017 от червения килим в Холивуд, сватбата на Хари и Меган и две от ражданията на Кейт Мидълтън. Била е в домовете и студиата на Монсерат Кабайе, Андреа Бочели, Ерос Рамацоти, Хулио Иглесиас, Андре Рийо.  От нея Мел Гибсън научи интересни факти за историята на Шотландия, Лейди Гага за България, а Том Джоунс дори цитира неин въпрос на концерта си. Споделя, че е сбъднала две от най-смелите си професионални мечти – да интервюира любимците си – QUEEN и Adam Lambert, и знатните си съученици от Американския колеж в София (но завършили 60 години преди нея) Леда Милева и Петко Бочаров. Разбира се, продължава да мечтае в големи мащаби и типично в неин стил съветва да очакваме неочакваното.

От няколко месеца Петя Дикова е се е посветила и на благородна кауза. Водещата стартира информационна кампания за репродуктивно здраве, която цели да насочи вниманието на младите жени към ранната превенция на проблеми в тази област.