.

Жени Марчева

Водеща на „Тази събота и неделя“

„Към журналистиката ме насочи любопитството и желанието да се науча да водя перфектния разговор. И все още се уча!”, споделя с усмивка Жени Марчева, която от 2011 г. е част от екипа на bTV.

Завършила е българска филология и журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Започва професионалното си развитие в БНТ, но продължава в „Дарик”, където по думите й е и нейното бойно кръщение като журналист.

„Най-голямата сила на журналистиката е да променя света, в който живеем към по-добро - смята Жени и допълва - дълбоко вярвам в тази сила на професията ни, колкото и наивно да звучи”. 

Най-вълнуващата история, която е разказвала, е тази на българските медици, осъдени на смърт в Либия за заразяването на над 400 деца с вируса на СПИН. „И толкова години след развръзката съм убедена, че все още много детайли в тази история са неосветени. Това е и един от случаите, в които професионална и житейска кауза за мен напълно са се припокривали”, коментира Жени Марчева. 

Водещата признава още, че от началото на журналистическата й кариера, най-силно е изкушението й от международната политика. „Макар че през последните 10 години светът „отесня“, и днес няма огромна разлика между външна и вътрешна политика”, продължава тя.   Категорична е, че би застанала зад всяка социална кауза, свързана със здравето и щастието на деца. Може би и затова е сред застъпниците на съвместната кауза на bTV и Уницеф „Заедно за всяко дете”, както и на инициативата „Да изчистим България заедно”.

Не обича да говори за наградите си. По този повод споделя: „Най-важната награда за мен е да видя, че хората не са безразлични към това, което правя като журналист. Еднакво ме вълнуват и критичните, и положителните оценки на зрителите за работата ми и им благодаря за тях”.

Коментирай
публикувай
  • Гюлчай

    Мисля си че тази сутрин в предаването на Жени Марчева с бившият министър на здраве опазването г-н Москов Как не го е срам! Той си направи болница в Панагюрище! С какво я е направил ? от закуските ли си!. Какво стана с турските инжекции на децата! Колко пари щеше или е взел за тази уговорка ? За какво говори той? Боже мили колко е сладко да влезеш в правителството ! Защо лъже ,че някой си дава 1000лв. за чистачка! За такива пари всеки ще работи! Нека ни даде адреса къде е това! Никой от тези забогатели, влезли в правителството , няма оправи България! Г-н Борисов е плакал! Да ,плакал е човека! Защото сме се продали на чужденци да ни управляват икономиката в България, човека не може нищо да направи! Защо не плачат тези от СДС, продажници от БСП, от ДСБ, ОТ Царското 800 то управление на България? Има една поговорка: СИТ НА ГЛАДЕН НЕ ВЯРВА ! Някой чул ли е , или видял ли е кога плаче вълка?

  • Гюлчай

    Много желая да се среша с журналистката Жени Мирчева. Моля обадете ми се на тел. 0878989409 Разговора които ще се проведе е във връзка програми и проекти .

  • Гюлчай

    Най доброто предаване на ВТВ телевизия е предаването на Жана Мирчева