.

Мартин Карбовски

Мартин Карбовски е едно от най-разпознаваемите лица на българската журналистика. Той е първият представител на гонзо журналистиката у нас и е от малцината, които преди повече от две десетилетия насочиха прожекторите към живота на т.нар. „малки хора”.

Наричат го скандален, нецензурен, екстравагантен, но думата, която определя работата му е – истина. Карбовски търси истината, за да я покаже, дори когато тя не се харесва на никого. Името на Карбовски отдавна вече е нарицателно, заради провокативните  му телевизионни репортажи, необикновените филми за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в ефир, и на хартия.          

Мартин Карбовски започва своята журналистическа кариера през 1998г., със стартирането на двучасовото предаване „Радио пирати“ в ефира на Дарик радио. Там е продуцент и водещ на развлекателните предавания – „България следобед“ и „Нощна линия“. По-късно заема позицията заместник-програмен директор и започва да води неделното публицистично предаване. След почти 10 години в ефира на Дарик, Карбовски прекратява проектите си заради телевизията, където успешно се отличава с предаванията „Отечествен фронт”, „Директно Карбовски”, „Фронтова линия”, „Предаването на Карбовски” и „Втори план”.

Култовите му текстове през годините са публикувани в най-успешните български списания и вестници, сред които  „Труд“„24 часа“, „168 часа“, „Новинар“, „Стандарт“ и „Егоист”.        
Мартин Карбовски е автор на 13 книги, носител е на множество награди, сред които най-важните за него са  „Черноризец Храбър 2010” за политически журналист/коментатор и наградата за телевизионна журналистика „Св. Влас” 2012.