.

Иван Боянов

Репортер

„Английският джентълмен” в спортната редакция на bTV. Роден е в един от най-футболните градове в Европа – Манчестър, където прекарва първите 6 години от живота си. Когато идва време да прекрачи училищния праг, семейството му се прибира в България. Иван завършва с отличие Международната гимназия „Проф. д-р Васил Златарски”. Бакалавър е по „Медии и журналистика” от УНСС.

Ако си роден в Манчестър няма как да не си футболен фен. Боянов симпатизира на „Манчестър Юнайтед”: „Спортът винаги е бил част от моя живот. Тренирал съм плуване, ски и сноуборд. Футболът обаче е голямата ми страст. Обикнах го още от съвсем ранна възраст”.

Началото в журналистиката за него е поставено през 2010 г., когато става част от спортната редакция на „ТВ7“. Същата година завършва и курс по журналистика при прочутия американски професор Кент Колинс – председател на Факултета по радио и телевизия в Училището по журналистика в щата Мисури, САЩ.

„През 2016-а година получих предложение да работя в най-голямата българска телевизия – bTV. Мигновено приех предизвикателството. За мен е чест и привилегия да работя с фантастичен екип от мотивирани и опитни журналисти”, споделя Боянов.

Най-голямото признание за Иван Боянов идва през лятото на 2014 г., когато е избран от Международния олимпийски комитет като единствения българин, един от четиримата европейци и един от едва 30-те репортери на планетата да се обучава от лектори от цял свят по време на младежките Олимпийски игри в Нанджинг. Там печели наградата за най-добър млад репортер.

Автор е на интервюта със суперзвезди на световния спорт като Линдзи Вон (олимпийска и световна шампионска по ски-алпийски дисциплини), Томас Бах (олимпийски шампион по фехтовка и президент на МОК), Себастиан Льоб (9-кратен световен рали-шампион), Лотар Матеус (капитан и световен шампион с националния отбор на Германия по футбол), Рони О’Съливан (мнокократен световен шампион по снукър и настоящ №1 в ранглистата) и др.