9 "здравословни" храни, от които се пълнее

Смятате, че се храните здравословно?

Реклама

Смятате, че се храните здравословно? Хм, сигурно ще преразгледате някои от храните и течностите, които консумирате, след като прочетете...

Зърнените закуски
Т.нар. зърнени закуски, които толкова много ни набиват в главите, че са здравословни и полезни, и които ние предпочитаме най-вече, защото са лесни за приготвяне и пестят време, са всъщност едно от най-лошите неща, с които може да закусите. Обикновено те съдържат захар и рафинирани въглехидрати, които са известни като съставките, от които най-много с пълнее. Преди да си купите от тези бързи за приготвяне закуски, четете внимателно съдържанието, изписано на опаковката. Купувайте такива, в които има по-малко захар и рафинирани въглехидрати. В перфектния случай, ако искате да действате здравословно, спрете се на протеини – плодове и яйца са чудесен старт на деня.

20 съвета за бързо отслабване >>

Сиропът от агаве
В последните години сиропът от агаве (нектар от агаве) се посочва за натурален заместител на захарта, бидейки 1,5 пъти по-сладък от нея. Причината тя да не се препоръчва за подслаждане е, че съдържа в големи количества фруктоза – над 50%. Само за сравнение сиропът от агаве съдържа междъ 70 и 90% фруктоза. Така че, ако си мислите, че правите услуга на тялото си, замествайки с захарта със сироп от агаве, помислете отново.

Сироп от агаве или захар?>>

Хлябът от пълнозърнесто брашно
Ако трябва да сравняваме качеството на хлябовете, хлябът от пълнозърнесто брашно е по-полезен от този с рафинирана пшеница. Проблемът тук е, че всъщност хлябовете, които се продават като пълнозърнести, не са направени от пълнозърнесто брашно.

7 суперхрани, които топят мазнини>>

Мюслито
Ако мюслито беше направено от натурални съставки, със сигурност щеше да е здравословно. При него обаче съществуват същите проблеми като при повечето храни, които се представят като полезни за здравето на потребителя – преминали са през висока степен на обработка и са им добавени допълнително захар и мазнини, за да са атрактивни за стомахчетата.

Как да се храните като олимпийци >>

Нискомасленият йогурт
Когато производителите обезмаслят даден продукт, на вкус той не е в състояние да задоволи претенциозния потребител. Ето затова те добавят достатъчно количество други изкуствени съставки, за да подобрят това, което ще почувстват вкусовите ни рецептори. В тази графа попада и йогуртът, и киселото мляко. Така че, ако имате възможност, купувайте пълномаслено мляко, защото то е по-малкото зло от двете.

Кои са кратките хранителни правила>>

 

 

Дресингът за салата
Повечето хора не обичат да ядат салата, без тя да е овкусена подобаващо. Точно тези хора трябва да знаят, че в готовите дресинги за салати няма почти нищо естествено като съставки – съдържат предимно соево масло и високофруктозен царевичен сироп. Ако не държите дресингът да е купешки, то алтернативата му е да си правите домашен – със съставки, които знаете какви са и по колко сте сложили от тях.

Кои са измамните храни, от които се надебелява >>

Натуралните сокове
Натуралните плодови сокове би трябва да бъдат направени от натурални плодове, нали? В масовия случай обаче те са добре подсладена, оцветена вода, в която има достатъчно химикали, които да напомнят на вкус на определения плод. Алтернативата са прясно изцедените плодове, които може сами да си приготвяте, за да сте сигурни какво попада в организма ви.

Трудно се огладнява с тези храни>>

Диетичната сода
Ако се отказвате от газираните напитки за сметка на диетичната сода, помислете отново преди да го направите. Последни изследвания по темата показват, че тя не съдържа захар и калории, но от друга страна стимулира апетита. Така че е напълно възможно, заменяйки едното с другото, да си навлечете друга беля.

Здравето е в ядките >>

Храните без глутен
Откакто глутенът беше обявен за враг на здравето ни, производителите се опитват всячески да го премахнат от етикетите и храните. Проблемът е, че неговите заместители са също толкова вредни, колкото и той самият. В повечето случаи можем да се натъкнем на високорафинирани въглехидрати, захар и различни химикали.

По-малко въглехидрати за по-добър живот >>