Реклама
Смятате, че се храните здравословно? Хм, сигурно ще преразгледате някои от храните и течностите, които консумирате, след като прочетете...
Зърнените закуски
Т.нар. зърнени закуски, които толкова много ни набиват в главите, че са здравословни и полезни, и които ние предпочитаме най-вече, защото са лесни за приготвяне и пестят време, са всъщност едно от най-лошите неща, с които може да закусите. Обикновено те съдържат захар и рафинирани въглехидрати, които са известни като съставките, от които най-много с пълнее. Преди да си купите от тези бързи за приготвяне закуски, четете внимателно съдържанието, изписано на опаковката. Купувайте такива, в които има по-малко захар и рафинирани въглехидрати. В перфектния случай, ако искате да действате здравословно, спрете се на протеини – плодове и яйца са чудесен старт на деня.
Сиропът от агаве
В последните години сиропът от агаве (нектар от агаве) се посочва за натурален заместител на захарта, бидейки 1,5 пъти по-сладък от нея. Причината тя да не се препоръчва за подслаждане е, че съдържа в големи количества фруктоза – над 50%. Само за сравнение сиропът от агаве съдържа междъ 70 и 90% фруктоза. Така че, ако си мислите, че правите услуга на тялото си, замествайки с захарта със сироп от агаве, помислете отново.
Хлябът от пълнозърнесто брашно
Ако трябва да сравняваме качеството на хлябовете, хлябът от пълнозърнесто брашно е по-полезен от този с рафинирана пшеница. Проблемът тук е, че всъщност хлябовете, които се продават като пълнозърнести, не са направени от пълнозърнесто брашно.
Мюслито
Ако мюслито беше направено от натурални съставки, със сигурност щеше да е здравословно. При него обаче съществуват същите проблеми като при повечето храни, които се представят като полезни за здравето на потребителя – преминали са през висока степен на обработка и са им добавени допълнително захар и мазнини, за да са атрактивни за стомахчетата.
Нискомасленият йогурт
Когато производителите обезмаслят даден продукт, на вкус той не е в състояние да задоволи претенциозния потребител. Ето затова те добавят достатъчно количество други изкуствени съставки, за да подобрят това, което ще почувстват вкусовите ни рецептори. В тази графа попада и йогуртът, и киселото мляко. Така че, ако имате възможност, купувайте пълномаслено мляко, защото то е по-малкото зло от двете.
Кои са кратките хранителни правила>>
Дресингът за салата
Повечето хора не обичат да ядат салата, без тя да е овкусена подобаващо. Точно тези хора трябва да знаят, че в готовите дресинги за салати няма почти нищо естествено като съставки – съдържат предимно соево масло и високофруктозен царевичен сироп. Ако не държите дресингът да е купешки, то алтернативата му е да си правите домашен – със съставки, които знаете какви са и по колко сте сложили от тях.
Натуралните сокове
Натуралните плодови сокове би трябва да бъдат направени от натурални плодове, нали? В масовия случай обаче те са добре подсладена, оцветена вода, в която има достатъчно химикали, които да напомнят на вкус на определения плод. Алтернативата са прясно изцедените плодове, които може сами да си приготвяте, за да сте сигурни какво попада в организма ви.
Диетичната сода
Ако се отказвате от газираните напитки за сметка на диетичната сода, помислете отново преди да го направите. Последни изследвания по темата показват, че тя не съдържа захар и калории, но от друга страна стимулира апетита. Така че е напълно възможно, заменяйки едното с другото, да си навлечете друга беля.
Храните без глутен
Откакто глутенът беше обявен за враг на здравето ни, производителите се опитват всячески да го премахнат от етикетите и храните. Проблемът е, че неговите заместители са също толкова вредни, колкото и той самият. В повечето случаи можем да се натъкнем на високорафинирани въглехидрати, захар и различни химикали.
По-малко въглехидрати за по-добър живот >>