Какво убива метаболизма ви

Кои са "тихите" убийци на здраве

Реклама

Знаете ли, че именно метаболизмът ни е отговорен за превръщането на калориите в енергия? Както и че забавените му функции водят до натрупване на калории и затлъстяване? Несъмнено той играе важна роля за правилното усвояване на хранителните вещества и често е една от причините за наднормено тегло. За да ви помогнем да се справите с един от съвременните проблеми на хората със забързано ежедневие, ето кои са най-големите фактори, които влияят на метаболизма ни:

Храната, с която се храним
Нивата на  естествените хормони в тялото ни се определят от храната, която поемаме. Ако тя е предимно джънк фууд, хляб, паста и сладки, и отгоре на това злоупотрбяваме с нея постоянно, енергийните центрове в тялото ни – митохондриите, започват да не изпълняват правилно функциите си.  Това води до подуване, забавяне на метаболизма и отново напълняване. При поддържане на постоянно темпо, покачването на теглото може да доведе до застрашително затлъстяване.

 

Липсата на достатъчно сън
Сънят съвсем неслучайно трябва да заема 1/3 от денонощието, за да може тялото да набави енергията и спокойствието, които са му нужни за новия ден. Той позволява на естествените процеси в тялото да редуцират трупането на килограми и подуването на стомаха. Сънят е изключително важен и за хормона лептин, който играе ключова роля в регулирането на приема и разхода на енергия в организма на човек, включително на апетита и метаболизма. По веригата нещата изглеждат така – по-малко сън = по-ниски нива на лептин = по-малко апетит = забавен метаболизъм.

 

Стресът
Всички знаем, че стресът в днешно време никога няма да намалее. А какво ни причинява той ли? Много лоши неща, но обвързано с конкретната тема, увеличава нивата на кортизола – хормон на стреса, който в нормални количества би трябвало да ни помага за добър метаболизъм. Когато нивата му са високи за дълго време, това води до нарушаване на цикъла, който разгражда захарта, а вече знаем, че повишените количества водят до затлъстяване чрез забавяне на метаболизма.

 

Токсините
Ако се замислим, те всъщност не се намират само в многократно преработената храна, която  поемаме всеки ден, но и в околната среда, от която сме част самите ние. Човешкото тяло не се справя добре с тях – те водят до подуване, което от своя страна води до неспособност на тялото да се справи с нежеланите химикали и да усвои ценните и важни за него вещества.  Несъмнено токсините увреждат хормоните и рецепторите, които помагат за регулиране на метаболизма.

 

5 начина да се справите с бавния метаболизъм:
1.    Хранете се здравословно – хапвайте предимно зеленчуци, плодове, протеини, фибри.
2.    Превърнете спането в приоритет – никаква тв 30 минути преди лягане, колкото по-рано си легнете, толкова по-добре.
3.    Релаксирайте – винаги намирайте време да си почивате, дишайте правилно, запишете се на йога.
4.    Детоксикация -  правете 15-минути вани с английска сол 3 пъти седмично.
5.    Движете се – намерете начин да компенсирате часовете пред компютър като се запишете на фитнес или друг вид упражнения.