Кои храни помагат за изгарянето на мазнините

Изгарянето на мазнини е ключов фактор при отслабването, наравно с редовните тренировки

Реклама

За да свалите и после да задържите подходящите за вас килограми трябва да спортувате, но и да внимавате какво ядете. Ето кои храни ще ви помогнат да изгаряте повече мазнини.

Кои храни помагат и пречат на съня?

Лягайте си рано

Финландско изследване е наблюдвала двойки еднояйчни близнаци и открило, че всеки от тях, който е спал по-малко, е подложен на повече стрес и в следствие на това натрупва повече мазнини.

Повече органична храна

Канадско изследване е открило, че хора на диета консумират много храни, замърсени с пестициди, които се складират в мастните клетки и които се наричат органхлорини и имат забавен метаболизъм, докато свалят килограми. Това вероятно се дължи на факта, че токсините увреждат процеса на изгаряне. Тоест, пестицидите забавят процеса на сваляне на тегло.

Чаят има много положителни ефекти

Не е лесно да си намерите истинска органична храна, но все пак се огледайте за храни като авокадо, грейпфрути, банани. Внимавайте обаче с ягодите, прасковите, ябълките, черешите, защото вероятността при тях да да има пестициди е по-голяма.

С кои храни отслабваме по-лесно

Раздвижването

Много е важно по време на работния ден да се изправяте и раздвижвате възможно по-често. Учени от университета в Мисури са открили, че обездвижването за повече от 4 часа води почти до спиране на ензима, който контролира мазнините и холестерола в метаболизма. Опитайте се да се раздвижвате, дори само ако говорите по телефона.

Студената вода

Германски учени са открили, че пиенето на 6 чаши студена вода на ден помага за освобождаването на 50 калории на ден без никакво усилие. Това се получава, заради дейността на тялото по стоплянето на водата в тялото.

Още полезни и здравословни храни

Лютото

Капсаицините, които се съдържат в лютите чушки, усилват метаболизма. Една лъжица нарязани люти чушки усилва симпатиковата нервна система, според изследване на Journal of Nutritional Science and Vitaminology. В резултат на това метаболизмът се усилва с 23%.

Да не забравяме за закуската

Закуската

Закуската укрепва метаболизма, така че не е изненадващо, че тези, които я пропускат, попадат под по-голям риск от затлъстяване. Изследване на American Journal of Epidemiology е проучило и доказало, че доброволци, които поемат между 22-55% от дневните си калории от закуската си, са качили само 1 килограм за 4 години.

Храните с "добри мазнини"

Чаят и кафето

Кофеинът стимулира централната нервна система и може да усили метаболизма между 5-8% и да изгори 98-174 калории на ден.  Японско изследване е доказало, че чаят може да повиши метаболизма с 12% и учените смятат, че това се дължи на антиоксидантите катехини.

Храни за здраве през есента

Фибрите

Някои изследвания сочат, че фибрите могат да помогнат с изгарянето на мазнини с повече от 30%, а през това време се отчита намалено качване на килограмите. 25 грама на ден ще ви свършат работа,а това количество се равнява на три порции плодове през деня.

Желязото ни прави железни

Желязото

Желязото е много важно за доставянето на кислород, от който мускулите се нуждаят за изгарянето на мазнините. Затова хапвайте спанак, миди, боб и др.

Полезни храни преди и след тренировка

Витамин D

Този витамин е важен за запазване на мускулните влакна. Добрата новина е, че порция сьомга  може да ви достави 90% от дневната необходимост от него. Други добри източници на витамин D са риба тон, зърнени култури и яйца.

Мляко

Има някои доказателства, че недостигът на калций може да забави метаболизма. Изследвания показват, че консумирането на калции всеки ден от мляко и кисело мляко с малко мазнини, може да намали усвояването на мазнините от другите храни.

Смъртоносните капани в храните

Диня

Амино киселината агринин, която се съдържа в динята, може да помогне за сваляне на килограми, според изследване на Journal of Nutrition.