Защо някои въглехидратите водят до непрекъснат глад

Определени храни не само не ни засищат, но и ни поддържат гладни

Реклама

Преработените въглехидрати като царевичния сироп усилват глада, което не е много различно от жаждата за наркотици при наркоманите, посочват нови изследвания.

Изследването, което днес е публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, предполага, че повишението и спадането на кръвната захар, след като се консумират такива храни, активират центровете за пристрастяване в мозъка. Изследването е малко и концентрирано върху затлъстяването, но ако откритията могат да се приложат на по-големи групи от хора, това може да докаже, че избягването на преработените въглехидрати е добра стратегия да сваляне на излишни килограми, защото хората ще избягват не само калориите, но и пристрастяването, което предизвикват тези храни. Проблемът е, че преработените въглехидрати могат да предизвикат глад дори часове след консумирането им.

По принцип тялото разгражда въглехидратите в кръвната захар. На въглехидратите в зеленчуците им трябва много време да се разградят, което повишава постепенно кръвната захар в тялото, докато преработените въглехидрати като захарта, царевичния сироп и бялото брашно предизвикват внезапно повишение на кръвната захар. Изследването предполага, че преработените въглехидрати са свързани с провокирането на приятни усещания, но такива проучвания обикновено сравняват огромен брой храни. Това прави трудно да се определи дали въглехидратите или друга съставка на храната предизвиква тези реакции.

За да проверят разликите, от екипа на съавтора на изследването Дейвид Лудвиг, са дали две напитки на 12 млади мъже с наднормено тегло. На едните са дали царевично нишесте, което ще предизвика постепенно повишаване на кръвната захар. Другата чаша съдържа царевичен сироп, който ще доведе до скоростно покачване на захарта. Учените са използвали безкалорични подсладители, за да може двете напитки да си приличат на вкус.

При мъжете, пили от царевичния сироп, действително е имало скок на кръвната захар. След 4 часа обаче, тя е паднала и те са се почувствали много гладни. В същото време са се провеждали и мозъчни изследвания, които са доказали, че тези мъже, пили от сиропа, имали висока активност в част на мозъка, която е свързана с ненаситния апетит.

Тъй като изследването е проведено само с хора, които имат проблеми с теглото, не е ясно дали избягването на тези въглехидрати може да помогне на слабите хора да не надебеляват.