Jolla – финландски смартфон, но не е Nokia

Компанията иска да разработва устройства, които работят с операционната система MeeGo, изоставена преди около две години от Nokia. Първият им опит изглежда повече от обещаващо

Реклама

MeeGo трябваше да бъде бъдещето на Nokia – наследник на Symbian, независима софтуерна платформа, еволюция на една от най-популярните системи в света. После обаче дойде Стивън Елоп, каза на Nokia, че вероятно нищо не разбират от смартфони и им предложи страхотен брак с Microsoft. Резултатите са популярни и достъпни чрез справките за курса на акциите на Nokia, но сега искаме да ви разкажем за Jolla. 

Jolla също са финландци, които продължават обаче да вярват в смисъла на MeeGo. Те използват сорскода на операционната система, доразвиват я и представят своята операционна система за мобилни устройства Sailfish OS. Софтуерът е инсталиран в устройство с 4,5-инчов екран, а обратната съвместимост с Android е ключов фактор за бъдещата популярност на устройствата със Sailfish. Наред с това, Jolla-смартфонът е с поддържка на следващото 4G-поколение мобилни мрежи, които набират скорост навсякъде по света. Телефонът се продава за около 400 евро, като първата партида вече е разпродадена. Очакваме ново включване.