Квантовите компютри - магия, наподобяваща свойствата на Вселената

Технологията има ресурси да се развие и още повече да облекчи бизнеса и ежедневието

Реклама

Квантовите компютри не са за браузване в Интернет, нито за проверяване на Facebook профила или проверяване на пощата.

След като се разчу за нов "Правец"...

Тяхната функция може да изглежда доста непонятна за повечето хора. Тези машини разчитат на основите на квантовата механика, за да разрешават различни проблеми. Ако си мислите, че квантовият компютър работи с магия, не сте много далеч от истината. Квантовите компютри отварят вълнуващи възможности, особено в дялове на математиката, познати като оптимизация.

Мултимедийните планове на Opel

При нея, чрез изчисления, се търсят и намират най-добрият отговор на голям брой възможни отговори.

Този специфичен дял от математиката може да се отнесе към някои от проблемите на света - като например да се състави най-добрият възможен график за полети на летищата или най-добрите маршрути за доставки на стоки.

Лаптопите на бюро нахлуват

Конвенционалните компютри изпитват затруднения да се справят с подобни изчисления на оптимизация. Според професор Даниел Лидар, научен директор в  USC Lockheed-Martin Center, на хората ще им отнеме моного пъти по възрастта на вселената, за да идентифицираме някои малки неща, докато на самата вселена ще й отнеме секунди за това.

Така че, квантоавите компютри правят точно това - опитват се да съответстват на способността на природата да взаимодейства със света.