Технологиите на бъдещето - какво да очакваме

В следващото десетилетие ще се случат промени, за които не сме предполагали

Реклама

Известно е, че технологията се движи на цикли - Microsoft бяха номер 1 през 90-те, а след това  Apple избухнаха на пазара. Какво ще се случи в следващите десет години?

Трудно е да се предвиди, но все пак - най-вероятно интерфейсите за управление ще работят без да има нужда въобще да докосвате екрана, благодарение на многобройни сензори и интелигентни бекенд системи за изграждането на новия Уеб на продуктите. Работата с компютър ще се превърне в занимание за всеки.

Тази нова ера ще бъде по-различна от всичко, което сме виждали досега. Технологията ще стане част не само от средата ни, но и от нас.

4 дигитални закона

Всъщност бъдещето вече е тук и в момента се кове. Информационната икономика съществува от достатъчно дълго време, за да можем да обявим четири дигитални закона, които управляват растежа и посоката на технологията.

Първият от тях е...

Закон на Мур

През 80-те и 90-те с настолните компютри проблемът беше в мощта на процесора, защото трябваше да сме сигурни, че хардуерът ще издържи на софтуера, който прави компютъра функционален. Днес малко хора обръщат внимание на скоростта на процесора, защото сме сигурни, че всяко устройство, което закупим, ще работи достатъчно бързо. Това е заради закона на Мур - принцип, който е измислен от съоснователя на Intel Гордън Мур през 1965г. В него се казва, че изчислителанта мощност на процесора се удвоява на всеки 18 месеца.   

Закон на Крайдър

Когато Стив Джобс се завърна в Apple, той обнови продуктовата линия и след това се зае с подготовката на големия удар. Като музикален фен той не беше доволен от примитивните MP3 устройства на пазара по това време и имаше визия за нов продукт, който ще му позволи да носи 1000 песни в джоба си.

За броени месеци неговият екип намери доставчик, който да направи устройства, които са достатъчно малки и силни, за да осигурят желания ефект. Така се роди iPod.

Днес 1000 песни не са кой знае какво, защото в днешните iPod-ове има по 40 хиляди, а за стотина долара можете да купите устройство за гледане на 1000 пълнометражни филма. Това се е дължи на закона на Крайдър, според който се удвоява мястото за съхранение на данни на всеки 12 месеца, дори по-бързо от принципа в закона на Мур, отнасящ се за изчислителната мощност на процесорите.

Законът на Нилсен

Дори когато вече не се притесняваме за скоростта на компютъра ни и вече имаме достатъчно големи харддискове, все още имаме проблеми с достъпа до съдържание, защото интернет връзките често са много бавни. Сега с 4G мобилните връзки изцяло се променя концепцията за безжичен достъп и вече няма за какво да се тревожим.

Това се получава благодарение на закона на Нилсен, който наблюдава удвояване на ефективния трафик на всеки 21 месеца. Това е малко по-бавно от закона на Мур и закона на Крайдър. Затова честотната лента винаги е била ограничаващ фактор, но със сегашната скорост, можем да правим всичко, а 5G се очаква около 2020г.

Закона на пещерния човек на Каку

След като повечето технически ограничения са преодолени в ежедневието, най-важният закон, на който да обърнем внимание, е този на Микио Каку, известен като “закон на пещерния човек”. Той казва следното: “Когато има конфликт между модерните технологии и желанията на нашите примитивни прадеди, примитивните желания печелят всеки път.”

Това е последният закон, който стъпва върху другите три и който ще ни поведе в следващото десетилетие на технологията. Нашите устройства ще са много по-силни и все по-изпълняващи желанията ни.

Новата дигитална парадигма

Докато дигиталните закони изглежда ще работят усърдно за нас, цифрите може да са подлъгващи, защото представляват ускоряващи завръщания. Ако следваме само закона на Мур, ще осъзнаем, че ще напредваме горе-долу в същия дух в следващите 18 месеца, както се е случвало в предишните 30 години.

С други думи, разликите в степента стават естествени. След като изчерпахме повечето възможности за компютрите преди десетилетие, сега се фокусираме върху технологията и абсолютно нови задачи като нанотехнологията, геномиката и енергията. Навлизаме в нова дигитална парадигма.

За да видим как ще се прояви това, вижте как суперкомпютрите се развиха в IBM. През 90-те те фокусираха усилията си на изчисленията и накрая победиха шахматния гений Гари Каспаров. През 2011г. техният компютър Watson триумфира на Jeopardy! - шоу за игри, което изисква както интуиция, така и интелигентност.

Сега  IBM използва Watson за човешки професии като медицина, право и дори услуги. Линията между човека и машината е на път да изчезне.

Атомите стават новите битове

Дигиталната икономика навлиза изключително на полето на производството, което доскоро се основаваше предимно на евтина работна ръка. Днес компании като Apple предпочитат да държат производството близо до дома.

Причината е, че сме в зората на нова индустриална революция, в която информационното съдържание на произведените стоки става по-ценна от физическото съдържание. В сферата на технологиите от CAD софтуер до 3D принтиране, използването на роботи във фабриките ще промени икономиката.

Отвореният софтуер сега проправя път на отворения хардуер.

Икономиката на създаване е толкова потенциално силна, че вече се говори за закон на Мур за атома, който ще доведе до ускорена възвръщаемост към физическия продукт.

Технологиите ще станат като фармацевтиката

Когато компютърната революция се случи за първи път, тя беше плод на усилията на гаражни предприемачи. Любители с домашна екипировка можеха да превърнат своята идея в бизнес за милиарди. Тази тенденция се усили, когато софтуерът стана доминиращ и всяко хлапе с клавиатура можеше да стане конкурент на големите компании.

Така започна старт-ъп индустрията. Технологичната индустрия заприлича на развлекателната, докато бизнес пресата раздухваше случващото се в опит да го разбере и асимилира.

Всичко това се променя, след като устройствата и софуерните приложения стават вторични за платформите. Новата парадигма се променя с  милиардите, които IBM хвърлят за Watson или Microsoft за Azure. В обобщение, технологичният бизнес започва да прилича на фармацията, където процесът по разработка и проучване е също толкова важен, колкото и текущите продукти.

Предишните технологични вълни трансформираха бизнеса и комуникацията, а в следващата фаза технологията ще е още по-важна и разпространена.