Астронавтът Куарон

Поглед към живота на мексиканския кинорежисьор

Реклама

Алфонсо Куарон Ороско е роден на 28 ноември 1961 г. в Мексико Сити и израства в столицата на Мексико. Той винаги е искал да бъде режисьор, но също и астронавт. Алфи, както го наричат приятелите му, обаче отказва да влeзе в армията, така че забравя за възможността да лети в космоса. Като малък най-силното му желание е да прави филми, но за съжаление не разполага с камера.

На дванайсетия си рожден ден той най-накрая получава като подарък камера и оттогава започна да снима всичко, което види, като го показва след това на всички. В юношеските си години филмите са му хоби и той няма много приятели. Понякога дори казва на майка си, че ще отиде на гости на свой приятел, но в действителност ходи винаги на кино – амбицията му е да опознае всяко едно кино в града. Близо до къщата му имало две студиа, Studios Churubusco и Studios 212, където той често ходи, за да гледа интересни неща. След като завършва училище, Куарон решава да учи кино веднага.

Той иска да се запише в С.C.C. (Centro de Capacitación Cinematográfica), но не е приет, защото по това време те не приемали студентите под 24-годишна възраст. Тъй като майка му не подкрепя желанието му да учи кино, той започва да изучава философия, като сутрин и следобед ходи в C.U.E.C. (Centro Universitario de Estudios Cinematográficos).

През това време той срещна много хора, които по-късно ще станат негови сътрудници и приятели. Сред тях са Луис Естрада, с които стават добри приятели, както и с Карлос Маркович и Емануел Любецки. Луис режисира кратък филм, който нарича „Vengance е Mine", като си сътрудничи с Алфонсо и Емануел. Филмът е на английски език и това не се харесва много на преподавателите в C.U.E.C., а Куарон е изгонен от университета.

По време на следването си в C.U.E.C. Алфи срещна Мариана Елизондо, която ражда първия му син, Джонас Куарон. След като е изгонен от университета, Алфонсо си мисли, че никога няма да стане режисьор, така че започва да работи в музей, за да може да издържа семейството си. Един ден Хосе Луис Гарсия Аграз и Фернандо Камара обаче го спасяват – отиват в музея и предлага на Куарон да работи като кабелен техник в продукцията "La víspera". След това той става асистент-режисьор в лентата на Аргаз "Nocaut", както и в някои други филми. Телевизионните изяви на Куарон водят до наемането му като асистент-режисьор в няколко местни латиноамерикански филмови продукции (между тях “Gaby: A True Story” и “Romero”).

През 1991 г. Алфи прави режисьорски дебют в игралното кино с филм, на когото сам пише сценария заедно с брат си Карлос -“Solo Con Tu Pareja” – черна комедия, която става хит в Мексико и е приета добре по целия свят, печелейки много награди на кинофестивала в Торонто.

Алфонсо е забелязан от Холивуд. Първият, който отправя покана към Куарон да режисира филм, е самият Сидни Полак, така че Алфонсо се мести в Лос Анджелис без пукната пара в джоба, за да снима, но проектът пропада. Въпреки това, Полак е толкова впечатлен от “Solo Con Tu Pareja”, че наема Куарон да режисира епизод от “Fallen Angels” през 1993 г., като така мексиканецът се нарежда до имена в индустрията като Стивън Содърбърг, Джонатан Каплан, Питър Богданович и Том Ханкс, които също са режисирали части от сериала.

През 1995 г. Куарон прави първия си игрален филм в САЩ - “Малка принцеса” - адаптация на класическата литературна творба на Франсес Ходжсън Бърнет. След втора лента в Щатите, която също е по книга –“Големите надежди” на Чарлс Дикенс, където режисира звезди като Итън Хоук, Гуинет Полтроу и Робърт Де Ниро.

Следва рязък стилистичен завой – сниманият в родината му испаноговорящ пътешественическo-еротичен филм “И твойта майка също” е забавен с открития си поглед към сексуалността, превръщайки се в световен хит сред публиката и критиците. По време на премиерата на филма на фестивала във Венеция, Алфонсо среща филмовата критичка Аналиса Булияни, за която се жени малко по-късно.

През 2004 г. Куарон режисира третия филм от сагата на Дж. К. Роулинг – “Хари Потър и затворникът от Азкабан” – най-големият финансов успех в боксофиса за Алфи, а през 2005 г. създава научно-фантастична история “The Children of Men”. Алфонсо си взима почивка от киното, когато през 2006 г. неговият втори син е диагностициран с аутизъм и той се развежда с втората си съпруга, като се мести да живее в Лондон.

Последният проект на режисьора е номинираният за Най-добър филм на тазгодишните Оскари „Гравитация”, където режисира Сандра Бълок и Джордж Клуни. Когато получава наградата „Златен глобус” за най-добър режисьор през 2014 г. за „Гравитация”, Куарон се извинява за лошия си английски, особено на звездата във филма Сандра Бълок, която по време на снимките на лентата изплашил, когато й казал: "Ще ти дам herpes", докато всъщност искал да каже „Ще ти дам ear piece”.