Създалтеят на Helvetica, Майк Паркър - властелинът на шрифтовете

Вижте на кого дължим над 1000 от шрифтовете, които ползваме

Реклама

Големият печатар, шрифтов дизайнер и историк Майк Паркър е починал тази неделя на 85-годишна възраст. С какво е известен той и защо трудът му ще го надживее?

Известен като “Бога на шрифта”, Паркър започва работа в Mergenthaler Linotype Company през 1959г. като директор по дизайна. Той започва да търси адаптивен европейски шрифт, който би могъл да бъде приложен при различна дебелина буквите. Първоначално много е харесал новия швейцарски стил на дизайн на букви, но по-късно попада на нещо по-интересно. Neue Haas Grotesk е изящен шрифт, създаден от швейцарските дизайнери Макс Мидингер и Едуард Хофман.  

Само че с този шрифт е имало проблем: той не е бил пригоден за употреба по тогавашните техники на печатане с олово. Затова Паркър е трябвало да преработи оригиналните рисунки на шрифта и да ги приспособи за машините в компанията му.

Така е бил създаден шрифта Helvetica. Приносът на Паркър не спира дотук. Той е открили развил над 1,100 други шрифта, работил е за Apple и накрая създава Bitstream - първата изцяло дигитална компания за шрифтове.

Според бившата съпруга на Паркър, Кръстника на шрифта е починал от удар на 24 февруари 2014г. след дългогодишна битка с Алцхаймер. Той ще бъде погребан край дома си в щата Масачузец, но без надгробна плоча на гроба. Той няма нужда от такава - постижението му е в шрифта, който може да се види по улици, екрани и лавици.