Amnesty International подкрепи протеста на Надя от Pussy Riot

Според международната организация, правата на рускинята са нарушени

Реклама

Решението една от членовете на пънк бандата Pussy Riot да бъде преместена в режим на строг тъмничен затвор, заради оплакванията й от условията в затвора, е ново потискане на свободното слово, твърди Amnesty International.

Все пак, има и по-опасни места от Русия...

Надежда Толоконникова обяви гладна стачка и написа отворено писмо, в което описва непосилните условия в затвора в руската република Мордовия. Тя обясни, че затворниците са принудени да работят дълги часове в робски условия. Надежда твърди, че е получила смъртни заплахи от служители от затвора и съкилийнички. Тя е казала на адвоката си, че я държат на студено, има само студена вода и почти няма светлина в килията си. Заради правилата на затвора, тя няма право да седи на леглото през деня.

За Pussy Riot има и филм вече

Заради оплакванията си, сега тя е в изолатор. От Amnesty International твърдят, че това е пореден опит на руската държава да притиска членовете на групата и свободата на словото.

Надежда и друго момиче от Pussy Riot - Мария Алекина излежават двегодишни присъди, заради протестното парче, което изпълниха в московска катедрала през миналата година. Третия член на бандата - Екатерина Самутсевич е на свобода, но прекара много време зад решетките на ареста, докато чакаше делото си.