Уорън Бъфет и защо е важно да се спестява

Вижте един кратък, но любопитен пример от американския милионер

Реклама

Уорън Бъфет е известен като един от философите в съвременния бизнес свят и винаги има какво да каже за бизнеса.

 

Попитан веднъж в шоуто на Дан Патрик коя  е най-голямата грешка, когато стане въпрос за пари, Бъфет отговори: “Мисля, че най-голямата грешка е, ако не си научил да спестяваш от рано”. Защото спестяването е навик. Желанието за бързо забогатяване лесно може да ви подлъже, че спестяването може да почака.  Според мен, това не е правилно”

 

Примерът

След това Бъфет дава следния пример: “Представете си сценарии с двама млади 25-годишни мъже. Дейвид прави по 40 хиляди долара на година, а Майкъл - 80 хиляди. Всяка година те получават увеличение на заплатите с по 2.5%, а единствената разлика е, че Дейвид започва да спестява по 10% от приходите си още в началото, докато Майкъл решава да изчака, докато стане на 40 години, когато ще прави 115 хиляди долара на година.

 

 

В момента, в който и двамата са на по 50 години, всеки от тях ще взима по 144 хиляди долара и ще ги влага в пенсионен фонд. Но, когато станат на 73 години кой от двамата ще има повече пари? Според Бъфет, Дейвид ще има 10% повече пари, заради спестяванията си.

 

 

Какво да научим

Много често, хората, които искат да инвестират, чуват, че “за да правиш пари, трябва да имаш пари”  и това задължително трябва да стане на борсата. Бъфет твърди, че истинското богатство е бавен процес, който ще възнагради само търпеливите.