20 любопитни нефутболни факта за Португалия и Франция

Реклама

Любопитни нефутболни факти за Португалия и Франция преди днешния им сблъсък на финала на европейското първенство.

Португалия

1. 20% по-малка площ от България

Португалия има площ 92 000 кв. км, а населението й е 10,6 милиона.

2. Португалският е официален език в осем държави

За над 236 милиона души по света португалският е основен език. Той е официален в Португалия, Бразилия, Ангола, Кабо Верде, Гвинея-Бисау, Мозамбик, Екваториална Гвинея и Демократична република Сао Томе и Принсипи.

3. Португалия е европейската държава с най-стари граници

Границите на Португалия не са променяни от 1139 г. Оттогава до 1910 г. страната е била монархия.

4. Най-старата книжарница в света е в Лисабон

Книжарницата Bertrand в столицата Лисабон работи от 1732 г.

5. Най-големият производител на корк в света

70% от световния износ на корк е от Португалия. Най-големите вносители на португалски корк са Германия, Великобритания и САЩ.

6. Първата глобална империя

През 1494 г. под португалски флаг са Бразилия, както и части от Африка и Азия. Империята просъществува почти шест века. Последната колония – Макао, става част от Китай едва през 1999 г.

7. Най-дългият мост в Европа

Мостът Васко да Гама в Лисабон е 17 километра – най-дългият в Европа.

8. Дипломатическият съюз между Португалия и Великобритания е най-старият в света

Португалия и Великобритания са в дипломатически съюз от 1373 г. Всяка от двете държави е помагала във военни конфликти на другата.

9. Едно от най-добрите места за сърф

Португалия има 800 километра крайбрежна ивица, като в 99% от дните условията за сърф са много добри.

10. Първа премахва робството

Португалия е първата колониална държава, която премахва робството. Това става през 1761 г. – половин век преди Великобритания, Франция, Испания и САЩ.

Франция

1. Шест пъти по-голяма площ от България

Франция е разположена на площ от 675 000 кв. км, а населението е 67 милиона. Със своите 547 000 кв. км в Европа тя е най-голямата държава в ЕС. Заради формата й някои наричат Франция Хексагона (Шестоъгълника).

2. Най-популярната туристическа дестинация.

Около 82 милиона туристи посещават Франция всяка година. Лувърът е най-посещаваният музей за изкуство в света – около 9 млн. души годишно.

3. Език и литература

Френският език е бил официален за Великобритания от 1066 до 1362 г. Франция има 15 нобелови лауреати по литература – най-много от всички останали държави.

4. Кухня

В родината на класическата кулинария всеки ден се публикуват по две готварски книги. Всеки французин изяжда средно по 500 охлюва на година. По-голямата част от охлювите идват от Източна Европа, включително България.

5. Колоезденето е религия

Най-престижно колоездачно състезание в света е Тур дьо Франс. То се провежда от 1903 г., като в момента тече неговото 103-то издание. Финалът е на 24 юли, неделя, в Париж.

6. Камуфлажът

През 1915 г. френската армия първа използва камуфлаж. Думата camouflage означава „да се гримираме за сцената“. През Първата световна война бойната техника е била оцветена от художници, наречени camofleurs.

7. Кроасанът

Той не е създаден във Франция, а в Австрия.

8. Монархията

Луи XIX е бил крал на Франция за само 20 минути. След абдикацията на баща си през юли 1830 г. той поема трона, но веднага след това го отстъпва на своя племенник.

9. Шовинизъм

От 1996 г. френският СЕМ изисква от радиостанциите поне 40% от излъчваната музика да бъде френска. Половината от нея трябва да бъде нова, т.е. да е създадена в последните шест месеца. Между другото, самата дума шовинизъм идва от Шовен – френски войник, станал известен с фанатичната си привързаност към Наполеон.

10. Метричната система

През 1793 г. Франция разработва метричната система. През 1880 г. е създаден Le Grand K – цилиндър от платина и иридий, който е световен еталон за мярката 1 килограм.