39 вековни дървета са номинирани в „ДЪРВО С КОРЕН 2015”

Историите на 20 дъба, шест черници и шест чинара участват в конкурса

Реклама

Общо 70 истории за любими и забележителни дървета от цялата страна се включиха в конкурса „Дърво с корен 2015“, организиран от Фондация „ЕкоОбщност“. От номинираните дървета 39 са вековни, 30 са предложени от деца и младежи, разказани са историите на 20 дъба, шест черници и шест чинара. Най-много предложения са дошли от областите Силистра, Варна, Хасково и Добрич. Всички номинации могат да бъдат видени на Фейсбук страницата Конкурс „Дърво с корен”.

В началото на ноември журито на конкурса ще избере 10 финалиста, претенденти за титлата „Дърво с корен 2015” и три финалиста, претенденти за отличието в допълнителната категория „Вековните дървета говорят”. Победителите ще бъдат определени чрез общодостъпно онлайн гласуване на сайта на Фондация „ЕкоОбщност”. Победителите в другите две допълнителни категории в конкурса – „Млад природолюбител” и специалната категория за доброволци-залесители ще бъдат излъчени от журито на „Дърво с корен 2015”.

Победителите в конкурса и допълнителните категории ще бъдат обявени след приключване на онлайн гласуването през декември, на специална церемония, по време на която ще бъдат връчени и наградите на отличените участници. Носителят на титлата „Дърво с корен 2015“ ще представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2016” (www.treeoftheyear.org), който ще се състои през следващата година. Той ще получи и специална грижа за подобряване на състоянието му, ако има нужда от такава.