Десетте августовски заповеди

Диня от резен, стари японски вишни и други важни неща

Реклама

текст: Васил Богданов

Десетте месечни заповеди са злободневен, прозаичен вариант на Божиите заръки. Намерихме ги написани с човешки пръст върху два таблета. Прочетете ги, защото те са еднакво важни както за фейсбукизма, така и за туитърянството.


1. Аз съм август, Бог твой; да нямаш други богове освен Мене. Ако си почивал през юли, изневерил си ми!

2. Не прави кумир от името си и не кръщавай фирмата на себе си, защото е много комплексарско. Да си чувал за компании като „Цукърбърг Солюшънс”, „Бил Гейтс ООД” или „Стийв Джобс Интелект”?

3. Не проверявай мейла си на плажа. Световната икономика няма да пострада, ако един-два дни си извън бизнеса. Границата между здравословния работохолизъм и манията, че без теб не може, е много тънка.

4. Качвай се на български влак само в най-краен случай.

5. Почитай родителите, баба си и дядо си. Ако живееш в друг град, отбий се при тях поне за няколко часа.

6. Не се оплаквай, че в София е горещо и задушно, докато висиш по заведенията в центъра. Все пак с кола можеш само за 30 минути да се качиш до “Офелиите” на Витоша, където температурата е с цели 10 градуса по-ниска! 

7. Спри да публикуваш в социалните мрежи пейзажи и други снимки от ваканцията, без да уточняваш къде са направени. Защото едното е само хвалба “вижте ме къде съм и колко добре си изкарвам”, а другото е полезна информация “ето къде можете да отидете”.

8. Поне веднъж яж лакомо студена диня от резен. Някъде, където можеш да плюеш семките на воля.

9. Заведи децата някъде встрани от цивилизацията, за да гледат метеорния дъжд. Пикът на Персеидите е в нощта на 12 срещу 13 август, но и след тази дата е достатъчно интересно.

10. Не изкоренявай стари японски вишни! Млади също. Дори и хотелът, пред който са дърветата, да е твой.