DigitalK 2021: Технологиите, година след като светът не свърши

Тазгодишното издание на конференцията ще покрие отново всички големи теми в сектора - от дигитализацията до предприемачеството

Реклама

За някои хора 2020 г. въобще не се е случила, тя просто е празна година. Според други е била дълга колкото за цяло десетилетие. Така или иначе, светът не свърши през 2020 г. и продължи да се върти - в технологиите дори на по-бързи обороти, отколкото преди COVID-19. Вместо срив повечето технологични компании изживяха цял златен век, вкаран едва в няколко месеца, както личи и от още по-голямата концентрация на капитал в сектора. И макар по-голямата част от офисите все още да са празни, бъдещето изглежда по-розово, отколкото преди година.

Тази година технологичната конференция DigitalK има три ясни задачи: да събере на едно място най-интересните истории от последната година, да покрие всички технологични тенденции, които продължават да движат напред дигиталния (и не само) свят и да даде отговор на въпроса "какво следва"?

За да бъдат изпълнени тези цели, по време на събитието ще говорят директори на някои от най-големите технологично компании в света; предприемачи с опит, които адаптираха бизнеса си към променящия се свят; мениджъри, които са решили да покажат, че клишето "кризата е възможност" не е само клише и са започнали бизнес в най-тежкия момент; инвеститори и експерти. Общото между тях не са само технологиите - общото е, че всеки от тях има какво да разкаже.

Кои са тенденците, които белязаха последната година и които ще бъдат в центъра на тазгодишното издание на DigitalK:

- комуникация. Светът едновременно се оказа силно раздалечен и по-близък от всякога. Пътуванията бяха ограничени, работата за милиони души се премести трайно вкъщи. Същевременно обаче всеки се оказа свързан с всеки чрез приложения за чат и разговори. Утвърдени технологични гиганти като Microsoft насочиха и капитал, и усилия в тази сфера. Доскоро нишови и неразпознаваеми за широката публика компании като Zoom се превърнаха в едни от най-динамичните публични дружества в света. Конкуренцията, както може да се предположи, е по-голяма от всякога. Същевременно има и рискове - например с добавянето на нови и нови функции чат приложенията да се превърнат в социални мрежи.

- Дигитализация. "Дигитализацията" е широк и понякога абстрактен термин, но през последната година придоби доста конкретни измерения - работа, която изискваше физическо присъствие и тонове хартия, бе сведена до автоматизирани процеси, или в най-лошия случай такива на няколко клика разстояние. Облачните услуги пораснаха, а заедно с тях порасна и бизнеса на компаниите за съхранение и виртуализация на данни.

- Киберсигурност. Скритата дигитална война се води под почти плътна димна завеса. Случаят с хакнатата компания SolarWinds, постоянните обвинения във вмешателства в политика и изборни процеси, както и изтичането на данни на потребители, правят киберсигурността далеч по-голям въпрос, отколкото тривиалния колко различни знаци имате в паролата си.

- Предприемачество. Пандемията показа, че в България вече има устойчива екосистема. Няколко компании се оказаха непригодни за променения свят, но не изчезнаха, а се адаптираха чрез нови бизнес модели. След милионите, инвестирани от фондовете за рисков капитал през изминалото десетилетие, едва ли има по-добра и окуражаваща новина, че не са финансирали просто добра идея в добро време, а истински предприемачи с умения и усет.

Не по-различно изглеждаха нещата извън границите на България. В САЩ рисковият капитал потече като река. В Европа той остана на същото ниво, което от една страна е добра новина, но от друга означава, че изоставането от САЩ и Китай остава значително. Бъдещето на континента като дигитална дестинация и какво трябва да бъде сторено, за да може Европа да навакса, също е сред основните теми на конференцията.

- 5G. След години на бляскави обещания телекомите и в България, и по света, се захванаха за работа и бръкнаха дълбоко в джобовете си - и за телекомуникационно оборудване, и за честоти. Пълноценната технология 5G на практика остава в бъдещето, но работата по инфраструктурата със сигурност е в настоящето. Изграждането на мрежите от ново поколение зависи от прекалено много променливи - не само от телекомите, но и производителите на оборудване, правителствата и не на последно място - потребителите и бизнеса, които трябва да завъртят колелото.

Всички тези теми ще изиграят огромна роля през идното десетилетие. За добро или лошо, то бе белязано в началото си от пандемия, която отне живота на милиони и промени свете за милиарди други. Оптимизмът не е задължителен. Промяната обаче е. Въпросът не е само "какво следва", но и доста по-тривиалното: какво чакаме?

Тазгодишното издание на конференцията DigitalK, организирана от "Капитал" и LAUNCHub Ventures, ще се проведе на 27 и 28 май. Събитието ще бъде в хибриден формат, с излъчване онлайн и ограничен брой гости за нетуъркинг среща на живо.

Тази година в рамките на програмата на DigitalK ще бъде обособено време, изцяло посветено за неутъркинг. През втория ден от конференцията, между 17:30 часа и 20:30 часа, в Университетската ботаническа градина ще се проведе среща на живо с лектори и партньори на DigitalK. Първите 100 участници, които си купят хибриден билет за събитието, ще имат възможност да присъстват.