ФБР успя да разкодира iPhone на стрелеца от Сан Бернардино

Реклама

След няколко месеца работа и отказ на Apple да сътрудничи ФБР успя да разкодира iPhone на стрелеца от Сан Бернардино. Саид Фарук и съпругата му убиха 14 души през декември 2015 г., след което бяха застреляни от полицията.

ФБР се отказва от делото, заведено срещу Apple заради отказа им да сътрудничат. Не се съобщават подробности как е бил разкодиран телефона.

Apple бе подкрепена от много други технологични компании в борбата за запазване неприкосновеността на личните данни. Считаше се, че телефонът може да бъде отключен само от Apple, но очевидно във ФБР са намерили начин да достигнат до данните.

Apple коментира развоя на събитията в специално изявление: "От самото начало бяхме против изискването на ФБР да вградим "задна врата" в iPhone, защото вярваме, че е погрешно и ще се създаде опасен прецедент. В резултат от отказа на правителството, това не се случи. Това дело изобщо не трябваше да бъде завеждано.

Ще продължим да съдействаме на правосъдието, но и ще продължим да подобряваме сигурността на устройства си. Apple вярва дълбоко, че хората в САЩ и по света заслужават защита на информацията им, сигурност и неприкосновеност на личното пространство. Да се жертва едното заради другото всъщност излага хората и държавите на по-голям риск".

Тагове: Apple ФБР