Личното обещание на Марк Зукърбърг за 2016 година

Да направи изкуствен интелект, който ще помага в дома и в работата

Реклама

Основателят на Facebook, Марк Зукърбърг, обяви, че личната му цел за 2016 г. е да направи изкуствен интелект, който да помага в дома и в работата.

В социалната мрежа той сподели, че иска да изгради „простичък изкуствен интелект”, по подобие на иконома Jarvis от филма „Железният човек”. В течение на годината Зукърбърг ще информира за прогреса си по този проект. Той ще използва съществуващите технологии, като ще обучи системата да разбира говора му, за да контролира чрез гласа си всичко в жилището – от музиката до осветлението и температурата.

„Това е приятно интелектуално предизвикателство за мен” – пише Зукърбърг във Facebook. „Системата ще разпознава лицата на приятелите ми и ще им отваря вратата, когато позвънят. Ще ме информира за всичко, което се случва в стаята на дъщеря ми Макс, когато не съм до нея” – добавя технологичният лидер.

От известно време Facebook разработва изкуствен интелект, който да отговаря на въпросите на потребителите в Messenger, както и да изпълнява някои задачи – например резервация в ресторант или на самолетни билети.

Предишните новогодишни обещания на Зукърбърг бяха да чете две книги месечно, да научи езика мандарин, както и да се запознава всеки ден с поне един човек.

 

Every year, I take on a personal challenge to learn new things and grow outside my work at Facebook. My challenges in...

Публикувахте от Mark Zuckerberg в 3 януари 2016 г.