Мениджърското решение

С отлагане, избързване, колебания, половинчати решения

Реклама

Зад всеки успех стои правилно и навреме взето решение. Разбира се, грешки са възможни, и точно това е най-големият страх на отговорните хора - да не би да сгрешат. Бизнес консултантите фокусират вниманието върху периода от време необходим на различните хора за вземане на окончателно решение. 

Трудността на мениджърското решение идва от задълженията на лидера към поверените му хора от екипа. Отговорността е висока и затова, че последиците засягат често много хора. Взетото решение на един мениджър винаги е подложено на супер критична оценка. Оценяващи ще се намерят по стълбицата на професионалната йерархия от долу догоре. И подобно на личните решения, които всеки от нас ежедневно взима, винаги ще се окаже, че можело да се избере и по-добър вариант. Известна ви е поговорката „Когато колата се обърне, пътища много”. 

Грешка ли е отлагането на решение? 

Вярно е, че нещата се случват често пъти от самосебе си, но мениджърите би трябвало да не отлагат. Взетото решение означава смелост да се поеме отговорност за последствията. Вярно е, че при веднъж взето решение - връшане назад няма. В желанието си да избягат от това ограничение някои мениджъри предпочитат да изчакват или да вземат частично решение. Самата дума показва, че и резултатите ще бъдат половинчати. И всичко това е резултат от страха от вземане на неправилно решение.

За някои хора мисълта "Времето е пред мен" дава спокойствие. Анализи показват, че 8 от 10 мениджърски решения се оказват правилни, а още едно от останалите две може да се определи като нелошо. Изводът който се налага е, че да се вземе лошо решение е с много ниска вероятност. Дори в мениджмънта се отрича съществуване на перфектното решение.

Затова вземайте решение без да отлагате, след като разполагате с нужната информация и мъдър анализ на ситуацията.

Грешка ли е твърде прибързаното вземане на решение?

Едно прибързано мениджърско решение в повечето случаи ще предизвика съмнения сред членовете на екипа и ще последват остри критични мнения. А слабости на решението, винаги ще се намерят.

Затова не избързвайте, дори когато сте напълно убедени и вярвате в своята правота. Пристъпете с мениджърско спокойствие и аналитична нагласа за възможностите. Едва тогава внимателно доведете на вниманието на екипа решението си.

Ценете времето си и времето на другите.

Бъдете решителни, последователни и мъдри. Не допускайте провала от веднъж взето грешно решение да ви накара да се откажете от нови рискове. Действайте!