Повече детайли за връзката месо – рак

Въпроси и отговори от сайта на Световната здравна организация

Реклама

Вчера медиите предадоха новината, че повишената консумация на колбаси и червено месо увеличава риска от рак.

Според преценките, около 34 000 смъртни случая годишно вследствие на рак могат да бъдат приписани на хранене, включващо много колбаси, а 1 милион смъртни случая – на тютюнопушенето и 600 000 – на консумацията на алкохол.

Анализирани са резултатите от над 800 изследвания, преди да се заключи, че колбасите са канцерогенни. "Има достатъчно индикации, че колбасите предизвикват колоректален рак – отбелязва д-р Курт Щрайф от агенцията. - Рискът нараства с увеличаване на консумацията на колбаси."

За червеното месо е преценено, че "вероятно е канцерогенно" за човека въз основа на "ограничен брой индикации".

Тук публикуваме повече детайли по темата от сайта на СЗО.

Кое месо е червено?
Червено е всяко мускулно месо от бозайници – говеждо, телешко, свинско, агнешко, овнешко, конско и козе.

Кое месо се счита за преработено?
Всяко месо, което е преминало през осоляване, сушене, ферментация, опушване или други процеси за подобряване на вкуса или за консервиране. Повечето колбаси съдържат свинско или телешко, но може да са направени от птиче месо или карантии.

Защо СЗО реши да изследва червеното месо и преработеното месо?
Изборът бе направен въз основа на статистики, показващи, че лекото увеличение на риска от определени видове рак може да е свързано с консумацията на червено и (или) обработено месо. Въпреки че рискът е малък, изследването е важно, тъй като хората по света консумират все повече месо. Някои здравни агенции вече препоръчаха да се ограничи консумацията на месо, но тяхното предупреждение бе свързано с други болести.

Методът на готвене променя ли риска от рак?
Колкото по-висока е температурата на готвене, толкова рискът е по-голям, но механизмът за това все още не е напълно ясен.

Кой е най-безопасният метод на готвене?
Готвенето на висока температура, директният контакт на месото с огъня, както и пърженето водят до образуването на канцерогенни химикали, но все още няма достатъчно данни за пряката връзка между технологията на готвене и риска от рак.

Консумацията на сурово месо по-безопасна ли е?
Няма данни за това. При консумация на сурово месо обаче трябва да се има предвид риска от инфекции.

Преработеното месо е класифицирано като канцерогенно в Group 1. В същата група са тютюнопушенето и азбеста. Това означава ли, че месото е канцерогенно колкото тях?
Не. Членството в тази група показва, че има достатъчно силни научни доказателства за връзката между продукта и причиняването на рак, а не за степента на риска.

Какви типове рак може да причини консумацията на червено месо?
Рак на дебелото черво, панкреаса и простатата.

Какви типове рак може да причини консумацията на преработено месо?
Рак на дебелото черво. Вероятно и рак на стомаха, но засега доказателствата за това не са достатъчни.