Повече от 10 000 шофьори са заловени да шофират след употреба на алкохол от началото на годината

Над 4000 са прекратените регистрации на пътни превозни средства на собственици, управлявали ППС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила

Реклама

Меко казано това е тревожна статистика, но все пак са факти, реални и тежки. Това съобщи инспектор Мария Ботева от главна дирекция "Национална полиция“ по време на откриването на социалната кампания за борба с шофирането в нетрезво състояние АЛОХОЛЪТ Е ЛОШ ШОФЬОР, организирана от „Каменица“ АД.

За съжаление всяка година новините за пътно-транспортни произшествия, някои от които с фатални последствия, съпътстват ежедневието ни. Не е нужно много, за да направим така, че да няма подобен тип новини. Нужно е само да бъдем отговорни към себе си, към своя живот и този на околните и да не шофираме след употреба на алкохол. Това е и посланието на кампанията АЛОХОЛЪТ Е ЛОШ ШОФЬОР, която за 11-та поредна година се бори с проблема за пътната безопасност. Каузата намира отзвук и подкрепа в лицето на институции като Министерство на вътрешните работи, Български Червен Кръст, Посолство на Кралство Белгия в България и много други. Основната цел на социалната инициатива от преди 11 години до днес остава същата, а именно – да образова и възпитава в отговорно поведение на пътя, да информира гражданите за вредата от шофирането след употреба на алкохол и да повиши нетърпимостта към проблема сред всички шофиращи и пътници.

Всяка година като част от кампанията „Каменица“ АД провежда национално представително онлайн проучване. Интересен факт от резултатите от тази година е, че измежду допитаните над 1100 човека, над 95% от тях са посочили, че не приемат за допустимо шофирането в нетрезво състояние, но въпреки това 59% от хората, които са отговорили, че „по-скоро не“ смятат за допустимо, са шофирали след консумация на алкохол. В същото време почти 50% заявяват, че не биха спрели свой близък да шофира в нетрезво състояние, защото това е въпрос на лична отговорност. Поради този факт, специалисти споделят, че колкото повече говорим за проблема с наши близки и приятели, толкова по голям е шансът да повлияем положително върху решението на шофьор да не сяда зад волана след употреба на алкохол дори само като изразим и несъгласието си по проблема.

Резултатите от проучването сочат още, че по-неопитните и млади шофьори (с книжка от по-малко от 2 години) проявяват значително по-малка склонност да шофират след употреба на алкохол в сравнение с другите групи - 70% спрямо 51%. Над 1/3 от всички отговорили в проучването са споделили, че шофьорите не карат пили най-вече поради страх за живота им или този на околните. Около 15% от анкетираните приемат, че нищо не може да окаже влияние на шофьорите да не карат пили. Според тях обаче, ролята на пътниците може да бъде увеличена, ако се наблегне повече на евентуалните последици след шофиране в нетрезво състояние. Оптимистично звучи и­­ фактът, че 41% вярват, че по-категорични реакции от страна на пътниците биха довели до значително намаляване на пътните инциденти след употреба на алкохол.

Ето защо не трябва да мълчим, а да споделяме и да говорим повече. Ако искате да научите повече за АЛОХОЛЪТ Е ЛОШ ШОФЬОР, можете да посетите страницата на кампанията в социалните мрежи: https://www.facebook.com/alcoholbaddriver, както и информационните екипи, които ще бъдат на вниманието на всички граждани в София в Paradise Center на 24 и 25 ноември 2018 г. от 11:00 до 17:00 ч.