Прошката е осъзнато решение

Умението да простим ще ни освободи от голяма тежест

Реклама

Ще признаете ли, че все още имате проблем с умението да прощавате? Дали не се борите все още със себе как да забравите за престъплениe, извършено срещу вас от член на семейството или приятел? Повечето хора са чували поговорката "Прости и забрави”, но когато трябва да я приложат на дело се оказва по-трудно.

Истински проблем възниква, когато човек си мисли, че е предприел библейското решение да прости, но тъй като не може да забрави злината продължава да живее с мисълта за нея. 

Правилният начин за даване на прошка е никога повече да не си спомните за вината с омраза. Освен това не бива да отправяте обвинения отново срещу човека, който ви е наранил. Това не означава, че ще получите амнезия по отношение на тежките преживявания в живота си.

Опрощаването съвсем не означава, че ще забравите за всичко, което е било. Това, което може да направите е да вземете решение да не си спомняте за него, т.е. гневът ви да остане в миналото.

Прошката е сериозно предизвикателство за нараненото ви Его. Когато прощавате съвсем не означава, че това е формално помирение, защото след това остава чувството за несигурност, ако се случи да сте заедно. Незлобливостта и прошката осъществяват човешкото развитие напред, но за това е нужна огромна вътрешна сила.

Би трябвало да намерим сили за прошка поради простата причина, че всички сме хора и грешим. Трябва да се смиляваме един над друг, за да можем да си прощаваме. Ето една добра дефиниция: "Прошката е съзнателен избор да освободя човека, който е виновен, от задълженията му към мен във връзка с престъплението, което е извършил против мен.” Забележете, че прошката не е чувство. Тя е избор и осъзнато решение.

Дали да простите, избирате вие. Само по този начин ще се освободите от голямата тежест. Ако не можете да простите, въпреки че се борите усилено, може би имате нужда от професионална помощ за справяне с вашите емоции.