Седми Национален събор на каякарите

На 5 септември в Кресненското дефиле ще се проведе отборно състезание

Снимка: Българско каяк общество

Българското каяк общество събира любителите на гребните спортове в бързи води на Седмия национален събор „Каяк в бързи води 2015“, който ще се проведе на 5 септември на река Струма. Стартът на събитето ще бъде даден в 11:00 ч. в района на Кресненското дефиле при първия тунел.

И тази година състезателният елемент ще е насочен към отборното спускане с едноместни каяци. Ще има спускания и с надуваеми двуместни лодки, които са по-достъпни за хората заради стабилността си и лесното управление.

В следобедните часове в участъка на къмпинг зоната ще бъде предоставена възможност и на най-малките да премерят сили, като застанат редом с родителите си в една лодка и преминат през специално изработено за тях трасе.

Събитието се организира ежегодно от Българско каяк общество, което е сдружение с нестопанска цел. Членовете му вече над 10 години спомагат за популяризирането на спусканията в бързи води, като организират информационни кампании и курсове за обучение. През изминалите години са се доказали като неуморни защитници на реките и нееднократно, съвместно с други НПО-та, са се противопоставяли на унищожаването с ВЕЦ на реките в България. Лошото стопанисване и пословичното беззаконие по реките са факти, които каякарите не могат да приемат и те помагат винаги, когато има възможност.

Спусканията в бързи води стават все по-популярни в световен мащаб. Начинанието дава рядката възможност на човек да се докосне до стихиите на дълбоките каньони и да намери общ език с тях. Все още има прекрасни, непристъпни кътчета по света и каяк туризмът е един от начините те да бъдат достигнати. Всичко това изисква обучение и голямо търпение, докато бъдат натрупани знание и опит, но това се отплаща напълно.

Спускане с каяк
Снимка: Българско каяк общество

 

Каякът в бързи води произхожда от спортната си разновидност “воден слалом”. Изоставен в България през последните десетилетия, въпреки че е олимпийска дисциплина, на този спорт му предстои да се развива наново. Вече има инициатива и опити на няколко наши професионални гребци да възобновят дейността и да се впишат в редиците на професионалния спорт. За целта е нужно преди всичко подкрепа от държавната администрация за изграждането на адекватни и безопасни съоръжения за тренировки и състезания. Членовете на Българското каяк общество също имат нужда от тях и затова често застават зад тази идея.

През последните години, покрай наводненията, често се е налагало да си сътрудничат с отговорните институции и в някои случаи са оказвали безценна помощ при издирвателни дейности. Безопасните терени биха спомогнали и за обучаване на спасителни екипи, като им се създаде среда, в която да отработват техники за спасяване. За всичко това ще е нужно много търпение и работа.

В повечето големи градове има клубове, които развиват спорта в бързи води и броят на любителите нараства всяка година. Националният събор по каяк в бързи води е едно от основните събития и цели да обедини всички, както и да спомогне за развитието и популяризирането на спорта.

Ако проявявате интерес към спорта в бързи води, можете да посетите сайта www.whitewater-bg.org