Защо фитнесът успокоява

Стимулира се кръвообращението, дишането се задълбочава и обменните процеси се засилват

Реклама

Физическата активност е ефикасен естествен механизъм, който помага организмът да се пребори с чувството на тревога и напрежение, дори по-ефективно от транквилизатор. Тренировки за 20 или 40 минути действат изключително добре за неутрализиране проявите на раздразнителност и гняв. При редовното трениране на тялото се освобождават ендорфини - хормоните, създаващи добро настроение и усещане за щастие.

Доказано е, че след упражненията до изпотяване се облекчават симптомите на стрес и депресия. Мускулите се релаксират и човек получава усещането за спокойствие. Само не позволявайте да се разколебаете. Дръжте неотклонно решението си в главата за спортуване. Предизвикателството да се видите в атлетична форма ще ви донесе и удовлетворение, и успокоение.

Естественото състояние на човешкото тяло е да се движи. Когато се натоварвате физически, тялото ви в действителност работи в опитимален режим. Забързаните и сложните упражнения са предизвикателство към мозъка и в часовете за почивка, като подобряват способността за концентрация.

Неоспорим е фактът, че който спортува - рядко боледува. Физическата активност е благодатна, но при едно важно условие: упражненията да се извършват редовно. За хора в добро здраве стремежът трябва да бъде към средно натоварване с аеробни упражнения около 2 часа и половина седмично. Добре е да се добави стречинг за мускулите най-малко два дни в седмицата.

На учителите е правело впчеатление, че в училищна възраст децата, които спортуват имат по-добра памет. В резултат на движението се стимулира кръвообращението, дишането се задълбочава и обменните процеси се засилват. Повишената обща жизнена активност се запазва няколко часа след приключване на всяка тренировката.

Укрепналият физически човек след това е в добро настроение и по-добра трудоспособност. Увеличава се енергичността. Създава се гъвкавост и красива фигура. Стимулира се умствената работа и се подобрява съня. Човек става силен и издръжлив - неподвластен на годините.

Тренировките във фитнес залата са подобно на храненето - днешният обяд не ви държи сити за няколко дни. Те са ефективни, когато ги правите редовно. Тази физическа активност трябва да ви е приятна, забавна и да подобри общуването ви с близките хора. 

Имате избор да правите и домашен фитнес. Това ще бъде голяма лична победа над стереотипите от досегашния ви живот. Отбелязвайте напредъка си и го споделяйте с добронамерени хора, които ще ви се зарадват и ще ви поощрят. Обикновено това са хора, които също спортуват и могат да споделят своя опит за интензивността на натоварване и видовете упражнения, които те практикуват.

Психолозите ни убеждават, че трайната промяна в човешкото поведение отнема много повече от едното вземане на решение и включва търпение, усилия и време. Движете се повече, за да поддържате тялото си в добър тонус и ума си спокоен.